odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG nyitva MihályDalok a második emeletről
Songs from the Second Floor /Sånger från andra v
ODEON ÉRTÉKELÉSE 8
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 9.2

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Songs from the Second Floor /Sånger från andra v
év:  2000
nemzet:  svéd
hossz:  100 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Odeon
dialógus:  svéd nyelvű
műfaj:  szerz?i
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Roy Andersson
Szereplő
Lars Nordh
Stefan Larsson
Hanna Eriksson
Peter Roth
Operatőr
Borbás István
Robert Komarek
Jesper Klevenas
Zeneszerző
Benny Andersson
Roy utoljára negyed évszázada rendezett játékfilmet, így volt ideje gondolkodni, miből is álljon össze a film. A képek ismerősek, bár még nem láttuk őket soha. A déja vue a kompozíció erejének szól, szuggesztív és szürrealista: Bunuel és Bergman használt ilyeneket utoljára. A jelenetek 8 napon túl sem gyógyuló hegekkel égnek bele szürkeállományunkba, azt onnan kitörölni már soha nem lehet.
A rendező úgy gondolja, hogy NINCS értelme az életnek. A "küzdelem maga" fölösleges közjáték. Ő csak tudja: átélte a 20. századot. Látta, hogy az embernek semmi értéke, becsületesen ledolgozott 30 év után is úgy teszik ki az utcára, mint a huzat. Példaképe sem maradt semmi: a 100 esztendős állami díszpinty-tábornok eszét vesztette és diktátoroknak szalutál, a tudomány odaveszett egy hatalmas tűzben, az egykor szeretetről papoló költő elnémult örökre, a legendás bűvész ünnepelt magánszáma véres gyilkossági kísérletté fajul, a városban mindennapos az erőszak, de az utca sem más, mint egy egybefüggő közlekedési dugó, egy környezeti romhalmaz. Meg nem bocsátható bűnök kísértenek bennünket, amit nem értünk, mert idegen nyelven (oroszul!) beszél, de szabadulni se igen lehet tőle. Nagy népnemzeti csinnadratta keretén belül feláldoztuk fiatalságunkat a Nagy Jövő oltárán, és most, hogy bekövetkezett, itt állunk marha csúnyán, kifosztva, megalázva, feleségünk, aki talán még nálunk is lerobbantabb, otthon vár feslett kombinéban, és csak butákat tud kérdezni: nesze neked, ezért küzdöttél és bíztál bízva! Ez itt kérem, már nem svéd belügy, megcsinálhatta volna ezt akár egy magyar rendező is, ha bírta volna tehetséggel: az üzenet fájón globális, és bennünket legalább úgy szúr mellkason, mint bármely más skandinávot.
A Messiás, akiben hittél, nem jött el, hanem elérkezett fröccsöntött műanyag feszületeken, több méretben, piac-komform kivitelezésben. Csak hát ez se kell nekünk: Jézus 2000. születésnapját képtelenek vagyunk megünnepelni. A feszületeket dobálhatjuk halomra, a Harmadik Évezredre keressünk valami más kapaszkodót. Vagy, ha nem tudunk mit kitalálni, kérem szépen ott a Duna, neki lehet menni, van még kötél, a nyak köré lehet tekerni, vagy léteznek még egyéb szabadon választott gyakorlatok!
Ha nekem szabad valamit javasolni, aludjunk azért egyet előbb, és próbáljuk a filmet kiverni a fejünkből! Nem fog sikerülni!

Boogieman
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink