odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-Mesterséges értelem
A.I. Artificial Intelligence
ODEON ÉRTÉKELÉSE 8
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 8.5

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  A.I. Artificial Intelligence
év:  2001
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  146 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó: 
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  dráma
sci-fi
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Steven Spielberg
Szereplő
Frances O'Connor
Haley Joel Osment
Jude Law
William Hurt
Sam Robards
Operatőr
Janusz Kaminski
Zeneszerző
John Williams
Hang:
5.1
Szinkron:
angol (english), német, spanyol, magyar
Feliratozás:
angol (english), német, lengyel, svéd, spanyol, olasz, görög, francia, finn, portugál, magyar, cseh, dán, héber, izlandi, török, horvát, angol halláskárosultaknak, német halláskárosultaknak
Képarány:
1.85:1
Extra:
bevezető
előzetes(ek)
featurettek
fotógaléria
sztoribord-film összehasonlítás
werkfilm
Stanley Kubrick SK kívánta volna megrendezni a filmet, de sajnos jobblétre szenderült. A megvásárolt jogokra Steven lecsapott a Ryan után valamivel és afféle kalapemelés címen látványos meseopuszt kanyarintott a meglepő sci-fi történetből. A világ már szembenézett a sarki jégréteg megolvadásával és annak következményeivel: az emberiség nagy része víz alá került, a létet könnyebbé a hirtelenjében előbukkant találmányok, vagyis a robotok teszik. Olcsók, gyorsak és megbízhatóak. A gyermekét kómában könnyes szemmel leső házaspár ezért egyezik bele, hogy "tesztelje" az első emberi érzésekkel és idegrendszer-valamivel megalkotott mecha-kölyköt, Davidet (Hael Joey Osment). A frissen a napi életbe aplikált csemete kissé nehezen érti a humanoidokat, nehezen illeszkedik be, de hát ez gondolom nem olyan meglepő. Ahogy elindítják az érzelem-programot, a folyamat visszafordíthatatlanná válik. Olyannyira, hogy a csavar miatti utcára kerülés után David-nek hiperszuper Pinokkióként kell megtalálnia a neki szánt utat, ha az létezik egyáltalán. Gigoló Joe (Jude Law), a szerető-mecha és egy robotmedve társaságában vágnak bele az apokalliptikus, új értelmet kereső világba. Ez a film véleményem szerint a kandalló mellett pipázgató Steven első multifogyasztható mesemozija. Itt nem beszélhetünk szellemi felfrissülésről, csak szinten tartott, kicsit megrészegült tudatállapotról. 2001 Spielberg számára nem egy nagy Odüsszeia, egyszerűen (leszámítva a digitált) olyan év, mint bármelyik más. Szerintem. Igaz, nagyon édes, cukros és mázas ez a mese ahhoz, hogy bármelyik gyorsétterem felsorakoztathassa a termékeit zászlaja alatt, de itt érezni először azt a bizonyos öregkkori szentimentalizmust, amire NoPopul utalt a Különvélemény ajánlójában. Sok helyütt már remekül bevált képek (saját magától természetesen, mert magától az ember nem szégyell lopni, na meg semmiféle peres eljárással nem jár), az elmúlt tizenöt év legsikerültebb momentumai tartják a főoszlopát a mozinak. Jude és Osment jó párost alkotnak, a mozi pedig van annyira többrétegű, hogy hozza azt a szintet, amihez szokva vagyunk. A processzorok viszont sajnos már nem állíthatók vissza a Mester agyában, azon a helyen, ahol a mesék véget érnek, nála ott indul el az igazi utazás. A zárlaton érezzük, hogy csak azért került bele a filmbe, hogy felnőttek és gyermekek fellélegezennek. Kubrick öröksége az lehetett, hogy megkísérelje megmutatni a világnak mindazt a titkot, amivel az emberiségnek szembe kell néznie. Jelen méltatója sem tud többet nála, ám nála. mint tudjuk, a földönkívüliek csak békés szándékkal jöhetnek. Békésebbel, mint valaha. Az AI az az üzenet, amivel századunk legnagyobb kommersz filmrendezője belépett az új évezredbe. Azután pedig jött a Világok harca. Se mesterség, se értelem.

Sinatora
» Olvasói szinopszis «
2003. november 26. 13:31 - parfum

Ez a film Spielberg tisztelgése Stanley Kubrick előtt, aki 1999-ben, évekkel halála előtt megtervezte a filmötletet Brian Aldiss rövid történetéből (Super-Toys Last All Summer Long) és vízióját megosztotta Spielberg-gel. Így született meg David (az elképesztő Haley Joel Osment), a kedves mechanikus gyerek története, aki tökéletesre van programozva és képes a feltétel nélküli szeretetre. De mi történik, ha őt nem szeretik viszont? A filmbeli futurisztikus világban a szeretetet nem lehet megszerezni vagy kiérdemelni. A kis robot az erdőben találja magát egyedül és elkezdődik egy veszélyes utazás annak érdekében, hogy emberré váljon, és ezáltal méltó legyen a szeretetre. Útján elkíséri Gigolo Joe (Jude Law), aki méltó ellenpontja Osment melankolikus figurájának. Hátborzongatóan csodálatos odisszeájukban utalás van a Pinnochióra (a kisfiú, aki szeretne megelevenedni), az Óz, a nagy varázslóra (csak lenne szíve!!), valamint Mad Max 3.-ra. Sok jelenet emlékeztet a 2001: Űrodisszeára, az E.T a földönkívülire, valamint a Harmadik típusú találkozásokra (kisfiú az ajtónyílásban macival a karján). A film letelepszik lelkünkben, mint vallási élmény, lázálom és rajzfilm egyben.
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink