odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-Majmok bolygója
Planet of the Apes
ODEON ÉRTÉKELÉSE 8
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 7.8

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Planet of the Apes
év:  2001
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  119 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Intercom
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  akció
kaland
sci-fi
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Tim Burton
Szereplő
Mark Wahlberg
Tim Roth
Helena Bonham Carter
Michael Clarke Duncan
Paul Giamatti
Kris Kristofferson
Estella Warren
Charlton Heston
Operatőr
Philippe Rousselot
Zeneszerző
Danny Elfman
Író (Eredeti mű szerzője)
Pierre Boulle
Író (Forgatókönyvíró)
William Broyles Jr.
Lawrence Konner
Mark Rosenthal
Hang:
5.1
DTS
Szinkron:
angol (english)
Feliratozás:
lengyel, svéd, holland, finn, portugál, magyar, cseh, dán, héber, izlandi, norvég, török, horvát, angol halláskárosultaknak
Képarány:
2.35:1
Extra:
alternatív jelenetek
dvd rom tartalom
előzetes(ek)
képgaléria
rövidfilmek
tv spot
több kameraállásban megnézhető jelenet
videoklip
werkfilm
Akik megtekintik az új Majmok bolygóját, azok egy remek - de bizonyosan nem tökéletes - filmélményben részesülhetnek . A közhiedelemmel ellentétben ez nem egy remake, nem a Pierre Boulle regény szigorú adaptációja, csupán az alapötlet közös. A film nem is egy Tim Burtonre oly annyira jellemző borongós mese, hanem egy teljesen élvezhető sci-fi kalandfilm.
Mark Wahlberg alakítja Leo Davidson kapitányt, aki űrhajótörést szenved egy két holdú bolygón (nem a távoli jövő Földjén), ahol a sors fintoraként a majmok képezik a társadalom értelmes, de rendkívül zsarnoki elitjét. Charlton Heston mintájára őt is gyorsan elfogják, de ahelyett hogy újra elkezdenének filozofálni a feje tetejére állított civilizáció morális visszásságain (mint ahogy azt remekül megtették már 1968-ban) azonnal két kézzel csapnak a lecsóba: Davidson húsz perc után kiszabadul, és kezében veszi sorsát. Nyomába szegődnek az egyébként beszédképes emberek és a velük szimpatizáló majmok is, majd útrakelnek a tiltott zónába, ahol az emberek és a majmok származásának titka rejtőzik. A cselekmény pergő, a látványvilág elsőrangú, a majommaszkok és a hozzájuk társított gesztusok olyannyira tökéletesek, hogy a mögéjük rejtőző színészeket (Tim Roth, Helena Bonham Carter, Michael Clarke Duncan, Charlton Heston) is csak a stáblistából fogjuk felismerni. A filmvégi csattanó - bár sejthető - teljesen más, mint volt az eredetiben, emellett pedig remek alapokkal szolgál egy esetleges folytatáshoz.

Bilagit
» Olvasói szinopszis «
2006. március 3. 22:30 - TX

Rendkívül gyenge film. Az eredeti történetnek éppen a lényege hiányzik belőle. Ugyanabba a hibába esik, mint a manapság készült feldolgozások legtöbbje (Dűne, Spartacus): látványos, de a történet meg sem közelití az eredetit semmilyen szempontból. Reméljük, soha nem készül belőle még egy.
2008. augusztus 10. 20:15 - Neszfor

Sajnos azt kell mondanom, hogy a regény színvonalát még az eredeti 68-as adapt sem tudja igazán elérni (bár a hangulat ott jóval erősebb), a "börtönös" feldolgozás pedig leginkább a forgatókönyvírók hozzánemértését tükrözi az alapanyaggal szemben. Biztos vagyok benne, hogy bizonyos változtatások egészen egyszerűen szükségesek (egy blockbusterfilmben mégsem rohangálhatnak a majombolygó emberei meztelenül, ahogyan a regényben, és a bolygó majmainak filmbeli eredete is logikusabbnak tűnik a mai közönség számára), viszont mások teljesen fölöslegesnek tűntek. Éppen ez az, ami a szatíra igazi élét kigyomlálta a történetből. A film ugyan megmutatja a majmok intrikákkal vegyes mindennapjait is, de hagyja, hogy elkalandozzon a tekintetünk a díszleteken és a majommaszkokon (no és a nőknek ott van a Malk Wahlberg felsőtestén feszülő, szakadt űrruha...) . Többet mesél Tim a főszereplő szerelmi dilemmájáról is, de sajnos az egész teljesen hiteltelennek és nevetségesnek tűnik. Szóval, aki látta mindkét részt és még nem volt szerencséje Pierre Boulle eredetijéhez, annak erősen ajánlott a kötet beszerzése, ugyanis az elolvasása után egyfelől sokkal tisztább lesz a történet, ráadásul vár ránk egy duplacsavar is, amit érthetetlen módon egyik film sem követett el. Pedig egy kis fantáziával könnyen megoldhatták volna... Ja igen, összegzés: inkább a 68-as, de komolyan. Főleg az emlékezetes és megdöbbentő záró képsor miatt... Bocs Tim!
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink