odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG nyitva TamásMatador
Matador
ODEON ÉRTÉKELÉSE 9
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 9.2

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Matador
év:  1986
nemzet:  spanyol
hossz:  107 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó: 
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  művész
dráma
thriller
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Pedro Almodóvar
Szereplő
Antonio Banderas
Assumpta Serna
Nacho Martinez
Eva Cobo
Julieta Serrano
Chus Lampreave
Carmen Maura
Eusebio Poncela
Bibí Andersen
Verónica Forqué
Operatőr
Ángel Luis Fernández
Zeneszerző
Bernardo Bonezzi
Író (Forgatókönyvíró)
Pedro Almodóvar
Jesús Ferrero
Diego Montes, a híres torreádor karrierje kettétört, amikor az arénában felöklelte egy bika. Azóta az "ölés művészetét" tanítja magániskolájában. Argelre (Antonio Banderas) sántán is nagy hatással van karizmatikus egyénisége, ám a lelkes tanítvány elájul a vér látványától, és még a nőkhöz sem ért, pedig mindenkit rabul ejt szépségével.
Argel, hogy bebizonyítsa férfiasságát, megerőszakolja Evát, a matador manöken menyasszonyát, de olyan ügyetlenül teszi, hogy magának kell feljelentést tennie önmaga ellen a rendőrségen, mert a lány csupán szánalmat érez iránta. Ám, ha már úgyis ott van az őrszobán, bár bigott katolikus anyja gyónni küldte, magára vállalja két-két csoporttársa meggyilkolását is. Védőügyvédnek a csinos és szenvedélyes Maria Cardenal áll mellé, akit különös izgalommal tölt el a halál közelsége. Az ügyvédnő régi rajongója a bikaviadaloknak: szerelemtől felhevült testű szeretői lapockájába döfi ezüst hajtűjét az aktus végén, ahogyan a bikával végez a torreádor. De Maria minden férfiban és minden gyilkosságban csak Diegót kereste, a torreádor pedig olyan nőre vágyott, akinek szintén a halál a rögeszméje. Végzetes találkozásuk elkerülhetelen.
Argel, amikor elszédül az erőszak látványától, hipnotikus állapotba kerül és látnoki képességei felerősödnek, különösen napfogyatkozáskor. Nincs nehéz dolga a rendőrfelügyelőnek...

Szilva
» Olvasói szinopszis «
Pedro Almodovar, a - jó értelemben vett - spanyol giccskirály alap- és sikerfilmje egy ex-torreádorról, Diegóról, aki nem bír többé bikákat pusztítani. A film a kezdő képsorai nyomán vált hírhedtté, amelyben a főszereplő egy "vérben tocsogó" videofilmre élvez el - hosszú nyögések után. Beteges, nekrofil hősünk a történet szerint inkább az ágyban hasznosítja a bikaviadalokon szerzett, pontos ölési tapasztalatait. Az egykor sikeres bikaviador megtalálja partnerét a véres hobbiban, egy bizonyos Maria nevű ügyvédnő személyében, aki abszolút képes átadni magát a vérre menő, szerelmes játéknak, a halálos kimenetelű orgiának. Az akkor még kezdő, csőmacsó Antonio Banderas - mint Angel - egy pitiáner kis kísérletező utcai erőszaktevőt játszik, viszont valószínűleg innen jutott el a híre Amerikáig. Angel, annak ellenére, hogy nem tűnik jelentős figurának, képes megakasztani az ördögi páros idilljét, aztán maga is kétségbeesve keresi a piros színű önmagát. Az orgazmus és a halál viszonyának egyszerű, ősi mitológiája és freudi pszichológiája jelenik meg a filmen, és érdekessége az, hogy a rendező egyáltalán nem foglal állást az áldozatok mellett, inkább szimpatizál a különc vágyakkal. Tulajdonképpen ezért a merészségért szeretjük Almodovart.
Sisso
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink