odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG nyitva TamásHátsó ablak
Rear Window
ODEON ÉRTÉKELÉSE 10
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 8.9

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Rear Window
év:  1954
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  112 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  UIP
dialógus:  angol (english) nyelvű
műfaj:  filmklasszikus
krimi
thriller
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Alfred Hitchcock
Szereplő
Grace Kelly
James Stewart
Raymond Burr
Wendell Corey
Thelma Ritter
Judith Evelyn
Ross Bagdasarian
Sara Berner
Operatőr
Robert Burks
Zeneszerző
Franz Waxman
Író (Forgatókönyvíró)
Cornell Woolrich
John Michael Hayes
Hang:
mono
Szinkron:
angol (english)
Feliratozás:
angol (english), lengyel, magyar, cseh
Képarány:
1.66:1
Extra:
interjúk
képgaléria
werkfilm
A neves sajtófotós törött lába miatt szobafogságra van ítélve, s azzal tölti unalmas óráit, hogy az udvarra nyíló ablakból profi tele-objektíve segítségével figyelni kezdi házbéli szomszédjait. Az egyik ilyen alkalommal úgy tűnik, hogy annak lesz szemtanúja, amint a szemben lakó szomszéd éppen próbál megszabadulni felesége holttestétől...A Hátsó ablak kiérdemelte Egy profi fotós törött lábbal, derékig gipszben ül otthonában - egyetlen szórakozása, hogy a szemközti házban lakók életét figyelje az ablakon keresztül. Egy napon gyilkosság szemtanúja lesz - legalábbis ő ezt gondolja...

A Cornell Woolrich 1942-es kisregényén alapuló Hátsó ablak kiérdemelte Alfred Hitchcock negyedik Legjobb Rendező Oscar-díj® jelölését, és ma ez az egyik leglátványosabb feszültség-filmje - annak ellenére, hogy egyetlen műteremben készült (a Paramount 18-as termében).

Ironikus, de Hitchcock egyik korábbi filmje, A kötél is tartalmazta az egy-díszletes trükköt (egy Manhattan-i apartman) és ez az 1948-as film a rendező nagymester egyik emlékezetes kudarcaként lett elkönyvelve. Hitchcock nem futamodott meg, hanem megpróbálta még egyszer A hátsó ablakban, és visszahozta A kötél főszereplőjét, James Stewart-ot, hogy vezesse az új produkciót.

Hitchcock egy ideig fontolgatta, hogy a filmet Greenvich Village-ben forgatja le, aztán úgy döntött, hogy inkább felépíti a szükséges díszletet a Paramount műtermeiben. A megfelelő Lower Manhattan légkör megteremtése érdekében Hitchcock 4 fényképészt küldött Greenvich Village-be, hogy minden szögből, mindenféle időjárási és fényviszonyok között fényképezzék le a várost.

A Paramount-nál 50 férfi két hónapon keresztül dolgozott, hogy megépítse a 75 ezer dolláros díszletet, ami egymásnak háttal álló lakóépületekből állt. Stewart lakásán kívül számos egyéb lakás (melyekre Stewart ablakából rá lehetett látni) is szerepelt, mivel berendezték őket, hogy tükrözzék a bennük lakók egyéniségét.

A különböző jelenetek megvilágítása is gondot okozott, különösképpen annál a felvételnél, mikor Stewart a háttérben áll, és a kamera az udvar túloldalán lévő lakásban zajló cselekményre fókuszál. Az egyik jelentnél a Paramount-nak be kellett vetnie az összes használaton kívüli világítást a Columbia-tól és az MGM-től kölcsön vett lámpák mellett.

Végül sikerült a megfelelő mennyiségű fényt beszerezni, de a forróság a műteremben elviselhetetlen volt. - A felvétel közepén a nagy hő hirtelen beindította az öntözőrendszert, - emlékszik vissza Stewart - és nem csak a stúdió egy részén, hanem az összes színpadon, és most nem kis vízsugarakról beszélünk, hanem vízáradatról.

Minden tevékenység félbeszakadt, ahogy a műterem vizes sötétségbe borult, ám ez nem zavarta Hitchcock-ot. Stewart elmondása szerint: - Csak ült, majd szólt az asszisztensének, hogy kapcsoltassa ki az öntözőfejeket, és szóljon neki, ha elállt az eső, de addig is hozzon neki egy esernyőt.

Hitchcock élénken érdeklődött a gyártás minden része iránt - még a jelmezek iránt is. Mikor az egyik jelentben Kelly-n egyetlen hálóing van, Hitchcock végigmustrálta a színésznőt a felvétel előtt, majd magához hívta Edith Head jelmeztervezőt. - A keblek nem jók, - mondta Head-nek. - Be kell valamit tennünk oda.

Head az öltözőben elmondta Kelly-nek, hogy Hitchcock műmelleket akar vele betetetni. Kelly szerint az viszont meglátszana a felvételen, ezért a két nő elkezdte átalakítani magát a hálóinget. - Mikor kisétáltam a díszletre,- vallotta be később Kelly, - Hitchcock azt mondta: Látja mekkora a különbség?

A Hátsó ablak hatalmas siker lett: az egymillió dolláros filmet 1954 augusztusában mutatták be, és 1956 májusára már 10 millió dollárt hozott a konyhára, továbbá 4 Oscar-díj® jelölést is bekaszált: Legjobb rendező, Legjobb forgatókönyv, Legjobb operatőr és Legjobb hang. A film újra játszása a mozikban is hatalmas kasszasiker volt.


Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink