odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG nyitva MarisPsycho
Psycho
ODEON ÉRTÉKELÉSE 4
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 2.7

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Psycho
év:  1998
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  104 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  UIP
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  horror
thriller
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Gus Van Sant
Szereplő
Anne Heche
James LeGros
Julianne Moore
Philip Baker Hall
Robert Forster
Viggo Mortensen
Vince Vaughn
William H. Macy
Operatőr
Christopher Doyle
Zeneszerző
Bernard Herrmann
Alfred Hitchcock klasszikus, műfajteremtő (psycho)thrillere elkészülése óta generációk idegeit teszi próbára. Könyvtárnyi anyag jellemzi és boncolgatja filmjének történetét, szerkezetét, plánozását, zenei anyagát, stb.
Hogy mitől hat ma is? Nos, e titkot próbálta megfejteni a már sokat bizonyított kultrendező, Gus Van Sant (Drugstore Cowboy, Good Will Hunting, Majd megdöglik érte). Remake-je képről-képre, beállítástól-beállításig "másolja" az eredetit, mégsem sikerül azt a hihetetlen feszültséget, azt az utolérhetetlen rettegést reprodukálnia, ami Hitchock filmjére jellemző.
A legendás sztoriról itt csak annyit, hogy egy fiatal lány illegálisan szerzett pénzzel menekül a felelősségrevonás elől, s egy út menti panzióban száll meg, ahol szörnyű titkok tárulnak fel előtte/tünk, s e titkok hátterében bizonyos Norman Bates, vagyis a fiatal szállodatulajdonos áll...
Az 1960-ban készült eredeti főszerepeiben a zseniális Anthony Perkins-t és Janet Leight-t csodálhatjuk, az 1998-as változatban pedig Vince Vaughn és Anne Heche mutatja meg tudását, nem is beszélve a mindig tökéletes Julianne Moore-ról.
Alakításuk hibátlan, úgyhogy a kellő hatás elmaradását kénytelenek lehetünk a rendező számlájára írni.

Maripen
» Olvasói szinopszis «
2004. december 25. 19:51 - Janesz1992

Az az igazság, hogy én még nem léttam az eredeti Psycho-t. De ez a film állítólag szar. De azért én is becsokiztam mikor nétem. Mint amikor Marion húga, Lila lement Norman elől a pincébe és megtalálta Norman anyját. VAgy a"shower-scene"-t. No meg a plakátja. "PAKOLJ KI. LAZULJ EL. ZUHANYOZZ LE." VAGYIS "TAKE OFF. RELAX. TAKE A SHOWER."
2005. december 4. 03:35 - Gonzago

Hitchcock Psychója utánozhatatlan mestermű. G. V. S. és filmje szar. Ezt így le kell írno, bármennyire is kerülöm a köznapi szitokszavak használatát a fórumokon. Egyszerűen szar. Na de mire is lehetett számítani, polgártársak?
2007. szeptember 16. 00:52 - attila86

Hitchkock méltán híres filmjét talán nem lett volna érdemes újra vászonra vinni, de ha igen, kellenne hozzá egy tehetséges rendező. Mindezek mellett jó lenne a történetet, forgatókönyvet átírni, hogy ne ugyanazt kapjuk vissza rosszabb minőségben; akár csak az alapötlet maradna meg, vagy maga a sztori kapna egy más szinezetet. Jelen esetben a szinezet szót szó szerint kell érteni, hisz az új verzióban színesben nézhetjük meg a psycho-t, kockáról-kockára, hangefektustól-hangefektusig ugyanúgy, mint az eredetiben. Így ez a tehetségtelen rendező annyitt tett, hogy másolt egyet, és mindezek mellé sikerült máshol is hibázni egy nagyot. A színészek kiválasztásában. Marion alakját még csak-csak el lehet fogadni, de a filmtrörténet 2. legfélelmetesebb gyilkosát játszó Vince Vaughan annyira pocsék, hogy a filmet tönkreteszi. Ahelyett, hogy egy félénk, visszahúzódó, könnyen zavarba jövő, városszéli motelest játszana, egy magabiztos, lelkisérülésektől mentes karaktert hozott létre. A fentebb leírt(Maripen) kritika így elég egyedi szemszög, azaz nem csak a rendező a hibás a rossz hatásért. A film zenéje rendben van, hisz az adott percben ugyanaz a dallam csendül fel, mint a Hitchkock eredetiben...Bravó! Aki még nem látta a filmet, és nem ódzkodik attól, hogy fekete-fehérben nézze meg, az az eredetit tekintse meg, aki pedig újabb psycho élményre vágyik, annak ott a Perkins által rendezett folytatás, melyben a főszerep még mindig az övé, és ugyanúgy "tündököl" Norman Bates bőrében.
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink