odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-Frost/Nixon
Frost/Nixon
ODEON ÉRTÉKELÉSE 8
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 7.2

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Frost/Nixon
év:  2008
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  122 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Universal
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  történelmi
dráma
életrajzi
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Ron Howard
Szereplő
Frank Langella
Michael Sheen
Sam Rockwell
Kevin Bacon
Matthew Macfadyen
Oliver Platt
Rebecca Hall
Toby Jones
Andy Milder
Kate Jennings Grant
Gabriel Jarret
Jim Meskimen
Geoffrey Blake
Clint Howard
Gavin Grazer
Eloy Casados
Operatőr
Salvatore Totino
Zeneszerző
Hans Zimmer
Író (Forgatókönyvíró)
Peter Morgan
Hang:
5.1
Szinkron:
angol (english), magyar
Feliratozás:
angol (english), svéd, finn, magyar, dán, izlandi, norvég, arab
Képarány:
2.35:1
Extra:
audiokommentár(ok)
kimaradt jelenet(ek)
kisfilm(ek)
werkfilm
Ha Ron Howardból indulok ki, akkor a Frost/Nixon lehetett volna rossz film is. Ha egy tündér ideállna elém, és felajánlaná, hogy előkeríti a Watergate-szalagok hiányzó tizennyolc és fél percét, cserébe az Egy csodálatos elme utolsó tizenöt percéért, nem haboznék lebonyolítani ezt a bizniszt. De akkor is benne lennék a boltban, ha A Da Vinci-kód utolsó 142 percét kérné cserébe. Ennyit a rendezőbe vetett hitemről. Viszont a Frost/Nixon esetében mindenki megelőlegezett némi hitelt, hisz ebből az anyagból lehetetlen a teljes játékidőt gejl bőrözgetésre pazarolni.
A történet valós eseményeken alapul, egyfelől adva volt a mindenki által lenézett David Frost (Michael Sheen) nevű angol showman, aki a korabeli brit média Fábryjaként halmozta a televíziós sikereket, a világ másik pontján pedig a Watergate-ügybe belebukott Richard Nixon (Frank Langella) nevű amerikai elnök. Mint ismeretes, ő volt az, aki megpróbálta bepoloskázni Larry O'Brien, az amerikai Demokrata Párt akkori elnökének irodáját. A „szakemberek” azonban a telepítés közben lebuktak, és kipattant a botrány. A kabinet igyekezett foggal-körömmel eltussolni a dolgot, de a gyűrűzés megállíthatatlan volt. A Fehér Házból előkerült hangfelvételek pedig csak felgyorsították a folyamatot, az elnök kénytelen volt lemondani.
A sztori 1976 táján rajtol, ahol Frost álmodik egy nagyot és mindenki megdöbbenésére interjút akar kérni a két éve bukott elnöktől. Producere, barátai nem nagyon értik, de kiállnak mellette. David álmai közt ugyanis ott szerepel, hogy a közvélemény ráharap majd a médiaeseményre és hatalmas nézettséggel tudja eladni a szponzoroknak a felvett anyagot. A dolog nehezen ugyan, de tető alá kerül, ám ekkor válik csak világossá, hogy Nixon nem könnyű ellenfél. Fölényes, higgadt, és megsemmisítő stílusa van. Frost nyakában pedig ott vannak az anyagi gondok és a felelősség, hiszen kimondva vagy kimondatlnul mindenki azt várja tőle, hogy kicsikarjon valamiféle beismerő vallomást, ahol Nixon feltárja bűnösségét a Watergate-ügy kapcsán. A két, karrierje fordulópontján lévő ember beszélgetéséből pedig vérre menő harc lesz, amelyből csak az egyik fél kerülhet ki győztesen.
A fókuszpontok könnyen kivehetők, hiszen a gigászok harcához Rebecca Hall, Kevin Bacon és a többi untermann játéka csak megágyaz – a többi már csak olyan szempontból érdekes, ki melyiket látja jobban: a Frost/Nixon a maga kisiparos egyszerűségével egyszerre nyomasztó emberi dráma, valamint szórakoztató lélektani adok-kapok. A játékidő felétől – ahol a döcögő felvezetéstől végre eljutunk a beszélgetés első mondatáig – válik igazán feszessé az anyag. Amerikában hiánypótló történelemórát láthat a mozilátogató, a hazai nézők a tengerentúliak számára érdekes patronokon felülemelkedve nyugodtan sétáljanak bele abba a fénybe, amit a két főszereplő játéka áraszt magából. Ron Howard tehát a mostani dolgozatáért hatalmas piros pontot kap. A giccset némileg mellőzve ugyanis borítékolhatóan Oscar-hoz méltó alakítást csikart ki a kiváló Frank Langellából.

Sinatora
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink