odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-
CORVIN 14h-Kiosztották az 5. Friss Hús rövidfilmfesztivál díjait
2017-04-03 13:30 |


Kiosztották az 5. Friss Hús rövidfilmfesztivál díjait: a legjobb magyar rövidfilm díját Freund Ádám Földiek című alkotása, a legjobb magyar animációért járó elismerést Tóth Luca Superbia című alkotása nyerte el.
Az 5. Friss Hús rövidfilmfesztivál versenyprogramjába beválogatott magyar és nemzetközi rövidfilmeket szerdától szombatig mutatták be a Toldi moziban. A vetítések szinte kivétel nélkül telt házasak voltak, egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés is övezte a fesztivált, ahol minden filmet angol felirattal vetítettek. A fesztivál díjait vasárnap adták át - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.
A magyar versenyszekció zsűrijének tagja Bognár Péter filmforgalmazó, Oana Iancu producer (Románia) és Tibor Keser producer (Horvátország) volt.
A magyar válogatásban a legjobb rövidfilmnek járó díjat elnyert Freund Ádám Földiek című alkotása egy fiú intergalaktikus döntését mutatja be 26 percben. "A film sikeresen egyesíti a dráma, a komédia, a sci-fi, a musical és a felnövéstörténetek elemeit. Szórakoztat, de egyben fontos üzenetet közvetít arról, miként lehet fellázadni a status quo ellen" - idézik az indoklást.
A legjobb magyar animáció díját elnyert Superbia című film a nemek harcát egy elképzelt világban megmutató, 15 perces alkotás. "Ambiciózus és egzotikus film, amely filozofikus és vicces" - fogalmaztak a zsűri tagjai.
Az NMHH Médiatanácsa által felajánlott díj mindkét film esetében 500 ezer forint.
Elismerő oklevelet kapott Fatér Ambrus Légmell és Szentpéteri Áron Láthatatlanul című filmje.
Az idén először a legjobb magyar színészt és színésznőt is díjazták. A legjobb színésznek járó elismerést Vilmányi Benett kapta az Asszó és a Welcome című filmekben nyújtott alakításáért, a legjobb színésznő díját Láng Annamária nyerte el a Nem történt semmi című filmben megformált szerepéért.
A nemzetközi szekció zsűrijének tagja Deák Kristóf filmrendező, Pusztai Ferenc producer és Tóth Luca animációs filmrendező volt. Az általuk kiválasztott, 1000 euró díjazásban részesülő legjobb nemzetközi rövidfilm Erik Ivar Saether és Nicolai Berg Hansson Glass House című tízperces alkotása lett.
A zsűri elismerő oklevéllel díjazta a nemzetközi versenyprogramban Leonardo van Dijl Umpire című filmjét.
A Daazo fesztiválforgalmazói díját Halász Júlia és Rubi Anna A Birodalom utolsó napja című groteszk, 13 perces filmje kapta. "Eredeti módon ábrázolni egy történelmi fordulópontot az egyik legnehezebb filmkészítői feladat, különösen egy rövidfilmben. Ez sikerült A Birodalom utolsó napja rendezőinek" - magyarázta meg a Daazo döntését Deák Dániel, a portál alapítója.
A legígéretesebb 30 év alatti magyar rendezőnek ítélt, 250 ezer forintos pénzdíjjal járó OTP Junior-díjat Fekete Tamás Asszó című filmje kapta. A film mesterien építi fel a két féltestvér kapcsolatát ábrázoló erőteljes történetet. A főszereplők színészi játéka is kiemelendő - hangzott az indoklás.
Az Expats szekció közönségdíját Steinmetz Anikó Kiút című filmje kapta.
A harmadik magyar pitchfórumra kiválogatott, fejlesztés alatt álló rövidfilmek terveit (pitcheit) pénteken mutatták be a filmek alkotói.
A beérkezett több mint 60 pályázatból a kiválasztott tervek szakmai zsűri előtt mutatkoztak be, amelynek tagja Deák Dániel, a Friss Hús alapítója, Lengyel Balázs forgatókönyvíró, Pálfi György rendező, Pusztai Ferenc producer és Zabezsinszkij Éva forgatókönyvíró és casting director volt. A 300 ezer forintos nyereményt Hermán Árpád Goodbye Frank című filmterve kapta. Az elismerést a szervezők a fiatalon elhunyt producerről, Lovas Nándorról nevezték el.
A Momentán társulat különdíját szintén a Goodbye Frank terve nyerte.
Az idén először kritikaíró workshop és pályázat is volt a filmfesztiválon. A nyertes pályamunka Rostoványi Nóra kritikája lett, amelyet A Birodalom utolsó napja című filmről írt.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió

A Bébi úr című animáció a második helyre utasította A szépség és a szörnyeteget
2017-04-03 13:23 |


A héten debütáló Bébi úr című animációnak sikerült a második helyre utasítania A szépség és a szörnyeteg című Disney-mesefilmet, mely három héten át uralta az észak-amerikai mozik sikerlistáját.
A DreamWorks animációjának főszereplője egy öltönyös, diplomatatáskás, taxival közlekedő csecsemő, aki hétéves bátyjával szövetkezik, hogy megakadályozzon egy világméretű összeesküvést. A Tom Garth rendezte családi mozi beszélő babájának Alec Baldwin kölcsönözte a hangját, a zenéjét Hans Zimmer szerezte - írta a variety.com.
A Bébi úr a várt 30 millió dollárral (8,7 milliárd forint) szemben 49 milliót gyűjtött az észak-amerikai mozik jegypénztárainál a hétvégén.
A szépség és a szörnyeteg további 48 millióval növelte az eddigi gigászi 395,5 milliós észak-amerikai jegyárbevételét, a hétvégén ez már csak a második helyhez volt elegendő.
A népszerű japán mangát adaptáló Páncélba zárt szellem, a DreamWorks és a Reliance Entertainment közös sci-fije mindössze 19 millióval zárta a mozis hétvégét, úgyhogy igencsak szüksége volt az Észak-Amerikán kívüli piacokon összeszedett további 40,1 millió dollárra.
A Lionsgate Power Rangerse 14,5 millió dollárral a toplista negyedik helyén végzett, ezzel két hét alatt 65,1 milliót keresett a jegyárakon.
Az ötödik helyet a Warner Bros. Kong: Koponya-szigete szerezte meg a hétvégi 8,8 milliós jegyárbevételével, ezzel négy héttel a bemutató után összesen 147,8 millió dollárnak örvendhet.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Versenyfilmek és vendégek az idei Titanicon
2017-03-31 15:06 |


2017. április 6-13. között Budapesten, három helyszínen fut majd a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Idén hét film vetekszik majd a Hullámtörők-díjért. A jegyelővétel már elindult!

A 2005 óta versenyfesztiválként is működő eseményen idén hét – egy fülöp-szigeteki- katari és egy amerikai misztikus thriller, egy angol-magyar- francia misztikus dráma, egy svéd-norvég- dán és egy spanyol alkotás, valamint egy luxemburgi–belga–francia és egy dán-izlandi dráma –film vetekszik majd a Hullámtörők-díjért.

Idén a misztika és a drámaiság jellemzi leginkább a 24. Titanic versenyprogramját. A Végzetes lövés (Birdshot) című fülöp-szigeteki- katari misztikus thrillerben egy fiatal fülöp-szigeteki parasztlány betéved az otthonához közeli természetvédelmi területre, és tévedésből lelő egy kiemelten védett majomevő sast. A hatóságok azonnal nagy erőkkel kezdik keresni a felelőst, de a nyomozás során váratlan, egyre hátborzongatóbb titkok kerülnek napvilágra. A film rendezője, Mikhail Red előző filmjéért a legjobb új rendező díját kapta meg a Vancouveri Filmfesztiválon.

Szintén a hatóságok elől menekül Sarah Adina Smith Buster két élete (Buster's Mal Heart) című, fekete humorral fűszerezett, vakmerő amerikai misztikus thrillerében Jonah, aki egy üres hegyi nyaralóban meghúzódva vészeli át a telet. Visszatérő álmaiban a tengeren hánykolódik. Egy idő után rádöbben, hogy ő és a tengeren elveszett férfi egy és ugyanaz.

A részben Magyarországon forgatott az Egy vezér gyermekkora (The Childhood of a Leader)című angol-magyar- francia misztikus dráma Robert Pattinson főszereplésével 1918-ban, a XX. századi önkényuralmi rendszerek szárba szökkenésének időszakában játszódik. Párizsban egy fiatal amerikai fiú figyelemmel kíséri, hogyan működik közre apja a versailles-i békeszerződés kidolgozásában. Ezek a tapasztalatok formálják eszméit és világképét, és lassanként egy hátborzongató személyiségalakul kia szemünk előtt. A színészként is dolgozó amerikai rendező, Brady Corbet a legjobb elsőfilmes díját nyerte el a 2015-ös Velencei Filmfesztiválon ezért az alkotásáért.

A Számi vér (Sami Blood) című svéd-norvég- dán játékfilm, felkavaró történet a felnövésről. A 14 éves Elle Marja számi származású rénszarvaspásztor, egy kisebbségi közösség tagja. Az 1930-as években tomboló rasszizmus és az iskolában történő rasszkutatási vizsgálatok miatt egyre inkább elvágyódik életéből. Hogy megvalósíthassa álmait, más identitást kell keresnie, és minden kapcsolatot meg kell szakítania családjával és kultúrájával. A svéd Amanda Kernell lenyűgöző elsőfilmes alkotása Velencében és Thessalonikiben is nagy figyelmet keltett.

A spanyol születésű, Egyesült Királyságban élő rendező, Jonathan Cenzual Burley A pásztor (The Shepherd) című filmjének főszereplője, a középkorú Anselmo egyszerű, de boldog életet él szerény házikójában egy falu közelében. Magányában egyedül kutyája és birkái osztoznak. Amikor egy építési vállalkozó meg akarja venni a házát és földjét, hogy a területen lakóparkot építsen, Anselmo összetűzésbe kerül a környező földek gazdáival.

A Nehéz szívvel (Heartstone) című dán-izlandi drámában a világtól távol eső izlandi halászfaluban két elválaszthatatlan jóbarát él. A kamasz Thor és Christian ezen a gondtalan és szilaj nyáron tapasztalja meg először a szerelem érzését. Egyikük egy lány szívét próbálja elnyerni, míg a másik új vágyakat fedez fel magában barátja iránt. De a nyárnak hamar vége lesz: beköszönnek a kemény idők, s ideje felnőni és szembenézni a felnőttkorral. Az izlandi Guðmundur Arnar Guðmundsson rendezésében készült film számos más díj mellett Velencében elnyerte a legjobb LMBT-filmnek járóelismerést.

Végül Laura Schroeder melankolikus indie poppal aláfestett Gát (Barrage) című luxemburgi–belga–francia drámájában Catherine tíz év után tér vissza külföldről, hogy újra felvegye a kapcsolatot lányával, Albával, akit nagyanyja, Elisabeth nevel. Alba hidegen és távolságtartóan viselkedik a hirtelen felbukkanó idegennel, és Elisabeth sem fogadja kitörő örömmel lányát. Catherine egyszer csak megelégeli a helyzetet: elrabolja, és északra, egy tó partjára viszi Albát.

Az idei Titanicra négy alkotó is elkíséri majd filmjét. Itt lesz A pásztor című versenyfilm rendezője, Jonathan Cenzual Burley, Tony Palmer, a Leonard Cohenről készített Bird on a Wire rendezője, valamint a RUMBLE: The Indians Who Rocked the World két producere, Christina Fon és Stevie Salasis.
Elővételben mától kaphatóak a jegyek 1.400 forintos áron (diákjegy 1.100 Ft). Kedvezményes jegyár az egy helyszínen 5 különböző előadásra személyesen jegyet váltók számára: 1000 Ft.

(forrás: a fesztivál sajtóközleménye)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Skandináv típusú krimit forgat Ujj Mészáros Károly
2017-03-31 14:57 |


Megkezdődött Ujj Mészáros Károly (Liza, a rókatündér) második mozifilmje, az X. című skandináv típusú krimi forgatása Budapesten. A mozifilm főbb szerepeiben Kulka János, Balsai Móni, Schmied Zoltán és Bede-Fazekas Szabolcs lesz látható - közölték a film alkotói az MTI-vel.
A forgatás előreláthatólag május közepéig tart olyan helyszíneken, mint a Gellérthegy vagy a rendőrség Teve utcai székházának teteje, emellett a 2. kerületben, Zuglóban és egy csepeli gyártelepen is vesznek fel jeleneteket. A film várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba - olvasható a közleményben.
A film története szerint Éva, a gyermekét egyedül nevelő, pszichésen kissé labilis nyomozónő több furcsa halálesetet fedez fel az osztályára kerülő ügyek között. Első ránézésre mindegyik öngyilkosság vagy baleset, de Éva több apró részletre is felfigyel, amelyek alapján arra gyanakszik, hogy valójában nagyon profin álcázott gyilkosságokról van szó.
A bűnügyi igazgató nem kívánja bolygatni a már lezárt aktákat, de az új kolléga, Péter egy friss eset kapcsán Éva mellé áll. A fordulatokban bővelkedő, szövevényes krimiben senki sem az, akinek látszik, a bűnügyi történet mögött pedig egy megrendítő családi dráma is körvonalazódik.
 "A X. skandináv típusú, sodró, gyors ritmusú, erős vizuális világú, nagyon izgalmas, látványos és fordulatos krimi lesz" - idézi a közlemény Ujj Mészáros Károlyt. A filmmel tér vissza a vászonra Kulka János, de látható lesz a filmben Básti Juli, Hámori Ildikó, Szirtes Ági, Fekete Ernő és Szabó Győző is.
A forgatókönyvet Ujj Mészáros Károly és Hegedűs Bálint írták, az operatőr Szecsanov Martin, a film producere Muhi András és Ferenczy Gábor, gyártója a Focusfox. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a thrillernek - áll a közleményben.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Damaszkusztól Budapestig - Kulturális sokszínűség, migráció és integráció a Kino Cafe moziban
2017-03-31 14:36 |


Harmadszor kerül megrendezésre idén a Colours Fesztivál, amely filmvetítéseken és beszélgetéseken keresztül igyekszik ösztönözni a kultúrák közötti párbeszédet és növelni a migrációval kapcsolatos társadalmi tudatosságot. Célja, hogy arcot és személyes történetet adjon azoknak a körülöttünk élő bevándorlóknak, migránsoknak és menekülteknek, akiket jórészt egyáltalán nem ismerünk.
 
A fesztiválprogram játék- és dokumentumfilmjei a kortárs, európai filmművészet kiemelkedő alkotásai, fesztiváldíjas művek, amelyek migrációs élethelyzeteket mutatnak be és fontos társadalmi problémákat tematizálnak. Egytől egyig friss, érzékeny és gondolatébresztő alkotások. Nagy részük rövid ideig látható volt a magyar mozikban, de vannak köztük olyanok is, amelyek most először kerülnek bemutatásra.
 
Április 7-én a belga Phillippe Van Leeuw Insyriated c. filmjével indul a fesztivál hétvégi programja.  A rendező megmutatja, hogy mi történik a rommá lőtt szíriai nagyvárosok falai mögött, hogyan élnek most hazájukban a szíriaiak. A film főszereplője egy anya, aki családjával damaszkuszi lakásukban rettegve várja a holnapot, miközben odakinn polgárháború dúl. A filmet idén februárban mutatták be a 67. Berlini Filmfesztivál Panoráma programjában, a magyar mozikba ősszel érkezik a Vertigo Média forgalmazásában.
 
Jonas Carpignano filmje, a Mediterranea két afrikai bevándorló történetén keresztül tökéletesen átélhetővé teszi azt az életveszélyes utat, amit a menekülők megjárnak, mire megérkeznek Európába. A jobb élet reménye hajtja őket sivatagokon és óceánokon át. Időnként bekerülnek a hírekbe, de általában és lényegileg láthatatlanok maradnak, pedig egyéni életsorsuk hihetetlen történeteket kínál.
 
A görög Yannis Sakaridis Amerika Square c. filmje a migrációs kavalkád sűrűjébe, egy multikulti randihelyszínre vezet minket. Az athéni Amerika tér egy modern kori Casablanca, ahol migránsok ezreinek útja kereszteződik úti okmányokkal üzletelő dealerekkel és embercsempészekkel. Itt, ebben a bábeli zűrzavarban találkozik Nakos, a rasszista nyárspolgár, Tarek, a középosztálybeli szíriai menekült és Billy, az ultra-cool tetováló művész.
 
Vászonra kerül még a Cannes-i Arany Pálma-díjas Dheepan - Egy menekült története, Thomas Bidegain Cowboyok c. western-allegóriája, Gianfranco Rosi Arany Medve-díjas lírai dokumentumfilmje, a Tűz a tengeren. Nem hiányozhat a programból Vranik Roland legújabb filmje, Az állampolgár sem, és levetítik Kenyeres Bálint 2004-es sokszorosan díjazott egysnittes kisjátékfilmjét, a Before Dawn-t is. Látható lesz ®elimir ®ilnik migráns-roadmovie-ja, a Szerbiai útinapló, és végignézhetünk egy svájci integrációs kísérletet is Anna Thommen Neuland c. dokujában. Pénteken és szombaton a beszélgetések kísérik a filmvetítéseket.
 
A programot vasárnap Aki Kaurismäki végtelenül derűs Kikötői története zárja, ami 35 mm-es filmről forog majd a Kinóban - ez manapság már igazi kuriózumnak számít.
 
A szervezők fontosnak tartják a fiatalok szociális érzékenyítését is. A fesztivál hétköznap (április 3-ától 7-éig) zajló diákprogramja összesen 10 középiskolai osztálynak nyújt kortárs filmélményt és közvetlen találkozási lehetőséget hazánkban élő bevándorlókkal. Nagy Viktor Oszkár Hivatal c. filmje egy elképzelt bevándorlási hivatal ügyfélszolgálatának mindennapjairól szól. A vetítést követő Élő Könyvtár foglalkozás fejleszti a diákok interkulturális kompetenciáit, valamint hozzájárul a sztereotípiák és az előítéletek felismeréséhez és csökkentéséhez.
 
A Colours Fesztivál 3.0 az Európai Unió Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapjának támogatásával valósul meg. A rendezvény minden programja ingyenes, jegyek igényelhetők a mozi pénztárában március 31-től. (Kino Cafe Mozi - 1137 Budapest, Szent István körút 16.; Pénztárnyitás: első előadás előtt 30 perccel.)
 
 
Colours Fesztivál 3.0 • 2017. április 3-9. • Kino Cafe Mozi
Facebook-oldal: www.facebook.com/coloursfestival
Facebook-esemény: www.facebook.com/events/199845267166296
Programfüzet: en.calameo.com/read/00511344529c6a0b24727
A filmekről bővebben: www.facebook.com/notes/colours-fesztivál/filmek-colours-fesztivál-30/907664106004029
Filmelőzetesek: www.facebook.com/pg/coloursfestival/videos

(forrás: a fesztivál sajtóközleménye)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Nyáron kezdődik a Valami Amerika 3 forgatása
2017-03-23 14:48 |


480 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága Herendi Gábor nagy sikerű mozifilm sorozatának harmadik részére.
Júliusban kezdődik minden idők egyik legnépszerűbb magyar vígjátéksorozata, a Valami Amerika 3 forgatása. A forgatókönyvet, mely az alkotók szerint a széria legmeglepőbb darabja lesz, Herendi ismét Divinyi Rékával közösen írta. A 2001-ban és 2008-ban bemutatott első két részhez képest jóval több akciójelenetre számíthat a közönség, az új epizódban Bala bandájának vetélytársaként feltűnik egy másik bűnszövetkezet.
Szabó Győző, Pindroch Csaba és Hujber Ferenc, azaz a legviccesebb három testvér új története a korábbról ismert Szervét Tibor, Oroszlán Szonja, Ónodi Eszter, Tompos Kátya Csuja Imre, Thuróczy Szabolcs és Faragó András által megformált karakterekkel együtt folytatódik. Sőt, a tervek szerint a csapathoz több ismert arc is csatlakozik.
A Valami Amerika 3 Herendi Gábor rendező-producer, Peták Eleonóra és Nagy Mónika producerek vezetésével készül, az alkotók a mozibemutatót már év végére, de legkésőbb jövő februárra tervezik.

(forrás: Magyar Nemzeti Filmalap)
hozzászólás | nyomtatható verzió


Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat

Kiosztották az 5. Friss Hús rövidfilmfesztivál díjait
2017-04-03 13:30 |

A Bébi úr című animáció a második helyre utasította A szépség és a szörnyeteget
2017-04-03 13:23 |

Versenyfilmek és vendégek az idei Titanicon
2017-03-31 15:06 |

Skandináv típusú krimit forgat Ujj Mészáros Károly
2017-03-31 14:57 |

Damaszkusztól Budapestig - Kulturális sokszínűség, migráció és integráció a Kino Cafe moziban
2017-03-31 14:36 |

Nyáron kezdődik a Valami Amerika 3 forgatása
2017-03-23 14:48 |

4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink