odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-A Testről és lélekről lett a legjobb film a 3. Magyar Filmdíjon
2018-03-12 11:26 |


A Magyar Filmakadémia Egyesület február 11-én hozta nyilvánosságra, hogy a tagok titkos szavazásának eredményeként a 4. Magyar Filmhéten bemutatott filmek közül 23 kategóriában melyik 5-5 alkotást és alkotót jelölik a 3. Magyar Filmdíjra. A legtöbb szavazatot kapott 5-5 alkotás és alkotó közül az akadémiai tagok újabb titkos szavazással döntöttek a nyertesekről. A közönségdíjra a nézők a Filmhét honlapján voksolhattak.
A 3. Magyar Filmdíj gálaestjén – amelyet Seres Tamás rendezett – az 5 műfaji kategória mellett 16 szakmai kategóriában adtak át díjakat. A Magyar Filmakadémia Egyesület tagjai a 4. Magyar Filmhéten bemutatott alkotások közül választották ki a díjak jelöltjeit, majd a győzteseket. A Vígszínházban rendezett gálán megemlékeztek a magyar filmművészet elmúlt évben elhunyt személyiségeiről.
A játékfilmek közül a legtöbb elismerést a Testről és lélekről alkotói kapták. A legjobb játékfilm díja mellett a filmért Enyedi Ildikó elnyerte a legjobb forgatókönyvért és rendezésért járó díjat is, valamint női főszereplőjét és mellékszereplőjét is díjazták.
A legjobb tévéfilmnek járó díjat az Árulók, Fazakas Péter rendezése nyerte el, amely kategóriájában további négy díjat kapott.
A legjobb dokumentumfilm az Egy nő fogságban, Tuza-Ritter Bernadett Sundance-t is megjárt rendezése kapta a díjat.
A legjobb kisjátékfilmnek járó elismerést a korábban diák Oscarra is jelölt Földiek, Freund Ádám rendezése kapta, míg az animációk között a Pataki Szandra rendezte WireLess lett a győztes.
Az online szavazás után a közönségdíjat tavalyi év legnézettebb magyar filmje, a Kincsem, Herendi Gábor rendezése kapta.
A játékfilmes kategóriában a legjobb női főszereplőnek járó díjat Borbély Alexandra nyerte el a Testről és lélekről című filmben nyújtott alakításáért, míg a kategória legjobb férfi főszereplője Rudolf Péter lett az 1945 című filmért.
A legjobb tévéfilmnek választott Árulókért Fazakas Péter elnyerte a legjobb rendezés díját is, Köbli Norbert pedig a kategória legjobb forgatókönyvért járó díját kapta meg. A tévéfilmes mezőnyben az Árulókban való játékáért legjobb női főszereplőként Sztarenki Dóra, legjobb férfi főszereplőként pedig Hegedűs D. Géza nyerte el az elismerést.
A legjobb operatőr Rév Marcell lett, aki a Jupiter holdja című alkotásért vette át a díjat, a filmben való munkájáért Ágh Mártonnak a legjobb látványtervezőnek járó elismerést ítélték oda.
A legjobb jelmez díját Bárdosi Ibolya kapta a Kincsem című filmért, Fekete Rita, Makk Ildikó és Jónás Kata pedig a legjobb smink és fodrász kategória díjat nyerte a filmben nyújtott munkájáért.
A legjobb játékfilmes női mellékszereplő díját Tenki Réka vehette át a Testről és lélekről című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb játékfilmes férfi mellékszereplőnek járó díjat Znamenák István kapta Az állampolgár című filmért.
A legjobb zeneszerző díját Szemző Tibor kapta, az 1945 című filmért. A legjobb hangmester Balázs Gábor lett A Viszkis című alkotásért, amelyért Kovács Zoltán a legjobb vágó díját nyerte el.
A legjobb maszk díját Tesner Anna, Halász Judit és Görgényi Réka vehette át a Budapest Noir című filmben való munkájáért.

A 4. Magyar Filmhét nyertesei:
Lelgjobb film: Testről és lélekről (rendező: Enyedi Ildikó, producerek: Mécs Mónika, Muhi András, Mesterházy Ernő)
Legjobb rendező: Enyedi Ildikó (Testről és lélekről)
Legjobb forgatókönyv: Enyedi Ildikó (Testről és lélekről)
Legjobb színésznő: Borbély Alexandra (Testről és lélekről)
Legjobb színész: Rudolf Péter (1945)
Legjobb női mellékszereplő: Tenki Réka (Testről és lélekről)
Legjobb férfi mellékszereplő: Znamenák István (Az állampolgár)
Legjobb vágó: Kovács Zoltán (A Viszkis)
Legjobb hangmester: Balázs Gábor (A Viszkis)
Legjobb operatőr: Rév Marcell (Jupiter holdja)
Legjobb zeneszerző: Szemző Tibor (1945)
Legjobb jelmez: Bárdosi Ibolya (Kincsem)
Legjobb látvány: Ágh Márton (Jupiter holdja)
Legjobb maszk: Tesner Anna, Halász Judit, Görgényi Réka (Budapest Noir)
Legjobb smink és haj: Fekete Rita, Makk Ildikó, Jónás Kata (Kincsem)
Legjobb dokumentumfilm: Egy nő fogságban (rendező: Tuza-Ritter Bernadett)
Legjobb rövidfilm: Földiek (rendező: Freund Ádám)
Legjobb animáció: WireLess (rendező: Pataki Szandra)
Legjobb TV film: Árulók (rendező: Fazakas Péter)
Legjobb forgatókönyv (TV film): Árulók (író: Köbli Norbert)
Legjobb rendező (TV film): Fazakas Péter (Árulók)
Legjobb színész (TV film): Hegedűs D. Géza (Árulók)
Legjobb színésznő (TV film): Sztarenki Dóra (Árulók)
Közönségdíj: Kincsem (rendező: Herendi Gábor)

(forrás: Magyar Nemzeti Filmalap)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Szász János filmjét díjazták a kritikusok Portóban
2018-03-06 14:03 |


A genti és a haifai seregszemléket követően a portói nemzetközi filmfesztivál, a Fantasporto Rendezők Hete (Semana dos realizadores) versenyprogramjában szerepelt Szász János A hentes, a kurva és a félszemű című filmje. A Gryllus Dorka, Nagy Zsolt és Hegedűs D. Géza főszereplésével készült „kegyetlen mese” Portóban meghódította a kritikusok zsűrijét. A február 20. és március 4. között immár 38. alkalommal megrendezett Fantasporto mintegy száz új alkotást vonultatott fel.

A jómódú hentes kiskirályként él az első világháború utáni Magyarországon. Egy nap régi üzlettársa, a kegyvesztett félszemű csendőrtiszt egy nővel menekül a falujába.  Az idegen asszony jelenléte feltüzeli a mészárszék életunt tulajdonosát, aki munkát ad mindkettőjüknek. Amikor a nőről kiderül, hogy Pesten kurva volt, a hentes pénzzel próbálja megvenni szerelmét. A pár belemegy a játékba és veszélyes alkudozás veszi kezdetét: egyikük sem tudhatja, ki fog hátba szúrni kit, ha végül eljön az elszámolás ideje.

Szász János legutóbbi filmjének forgatókönyvét Bodzsár Márk (Isteni műszak) közreműködésével írta. A cselekmény fő helyszínei, a mészárszék, a húsüzem és a bordélyház egyedi látványát Valcz Gábor (Moszkva tér, Isteni műszak, Swing) tervezte, az operatőr Máthé Tibor volt.

A hentes, a kurva és a félszemű a Filmalap támogatásával az Unio Film gyártásában készült, és 2018 januárja óta látható a magyar mozikban a Big Bang Média forgalmazásában.

(forrás: Magyar Nemzeti Filmalap)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Lankadatlan a Fekete Párduc diadalútja az észak-amerikai mozikban
2018-03-05 15:55 |


A Fekete Párduc harmadik hétvégéjén is messze megelőzött minden más filmet az észak-amerikai mozikban, és az első 17 napban 501,1 millió dollár bevételt hozott hazai piacán, a 10. legnagyobbat a filmtörténelemben.
A harmadik hétvégén becslések szerint 65,7 millió dollár értékben váltottak jegyet a fekete szuperhősfilmre az amerikai és a kanadai filmszínházakban, ami minden idők harmadik legnagyobb harmadik hétvégi bevétele a Star Wars: Az ébredő Erő 90,2 millió és az Avatar 68,5 millió dollárja mögött.
Eddigi félmilliárdos bevételével a Fekete párduc minden idők második legnagyobb hazai bevételű Marvel-produkciója a Bosszúállók (623,4 millió dollár) mögött, megelőzve a Bosszúállók 2-t, amelyre 459 millió dollár értékben váltottak jegyet forgalmazásának első 17 napjában - írja a Variety.com.
A Fekete párduc dominanciája miatt szerény eredménnyel indított a hétvége két premierfilmje, a Vörös veréb és a Bosszúvágy, melyek vélhetően jobban szerepeltek volna a szuperhősfilm elszívó hatása nélkül. Jennifer Lawrence kémthrillerje, a Vörös veréb 17 millió dollárt hozott első hétvégéjén, míg a Bruce Willis főszereplésével forgatott filmdrámára, a Bosszúvágyra 13 millió dollárért váltottak jegyet.
A hétvégi kasszasikerlista negyedik helyén az Éjszakai játék című, második hetében lévő vígjáték végzett 10,7 millió dollárral, ötödik a negyedik hete vetített családi animáció, a Nyúl Péter lett kerek 10 millió dollárral.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Oscar-díj - A víz érintése négy kategóriában diadalmaskodott
2018-03-05 15:38 |


Tizenhárom jelölésből négyet váltott díjra A víz érintése a 90. Oscar-gálán helyi idő szerint vasárnap Los Angelesben. Guillermo del Toro fantasy filmje megkapta a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó elismerést is. A legjobb idegen nyelvű alkotások mezőnyében, amelyben Enyedi Ildikó Testről és lélekről című műve is szerepelt, chilei győzelem született az Una Mujer Fantástica révén.
A legjobb filmért járó Oscart a tavalyi borítékcserés fiaskó után idén ismét Faye Dunaway és Warren Beatty adta át. Del Toro a díjat megköszönve arra bátorította a fiatal filmeseket: "használják arra a képzeletüket, hogy olyan történeteket mondjanak el, amelyek valóságosak a világban".
Del Toro lett a harmadik mexikói származású filmes, aki Oscar-díjat kapott Alejandro Inarritu és Alfonso Cuarón után. "A legnagyobb dolog, amit a művészet és amit a mi ágazatunk tesz, hogy kitörli a homokba rajzolt vonalakat" - utalt a magáról migránsként beszélő rendező nemzetközi karrierjére.
A színészi kategóriákban a papírforma érvényesült: a legjobb női főszereplő díját Frances McDormand kapta a Három óriásplakát Ebbing határában című filmért, a legjobb férfi főszereplőét pedig Gary Oldman A legsötétebb óra című filmben nyújtott alakításáért.
McDormand másodszor lett Oscar-díjas, ezúttal egy lánya gyilkosát kutató anya szerepéért. A 60 éves színésznő a színpadra lépve családját és a Három óriásplakát Ebbing határában rendező-forgatókönyvíróját, Martin McDonaghot köszöntötte, majd minden női Oscar-jelöltet felállított a Dolby Színház nézőterén. A közönség hatalmas tapssal jutalmazta őket.    
"Nézzenek körül, hölgyeim és uraim, mert mindannyiunknak vannak elmesélni való történekeink és finanszírozásra szorulófilmterveink" - hangsúlyozta McDormand, aki befejezésül a "befogadási záradékot" ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, amely egy szerződésben garantálhatja egy film szereplőinek és alkotóinak sokféleségét.
A díjátadó gálán a 90. évfordulót ünneplő filmes idézetek mellett Hollywood forró témája, a nemek közötti egyenlőség kérdése és a filmipart megrázó zaklatási botrányok áldozatai melletti kiállás, a változások sürgetése is kiemelt szerepet kapott. A műsor házigazdája, Jimmy Kimmel is többször célzott a szexuális zaklatásokra és az áldozatoknak hangot adó MeToo-mozgalomra.
A mellékszereplők közül Allison Janney (Én, Tonya) és Sam Rockwell (Három óriásplakát Ebbing határában) vehette át az aranyszobrot.
A chilei Una Mujer Fantástica (Egy fantasztikus nő) című transznemű főszereplővel forgatott alkotás vitte el a legjobb idegen nyelvű film díját. Sebastian Lelio, a film rendezője a főhőst alakító Daniela Vegának mondott köszönetet a színpadon.
Tizennegyedik alkalommal jelölték - volt olyan év, hogy két filmért is -, de most először  nyert Oscar-díjat Roger Deakins. A brit operatőr a Szárnyas fejvadász 2049 című sci-fi fényképezéséért vehette át az amerikai filmakadémia elismerését.
"Szeretem a foglalkozásomat" - vallotta meg az Oscar-szoborral a kezében. Hozzátette: ennek egyik oka azokban az emberekben rejlik, akikkel a hosszú idő alatt együtt dolgozott a kamera előtt és mögött.
James Ivory kapta a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díját a Szólíts a neveden! című filmért, Jordan Peele-t pedig a Tűnj el! eredeti forgatókönyvéért jutalmazták. Ivory korábban három rendezéséért kapott jelölést, és 89 évesen a legidősebb díjazott lett az Oscar-díjak történetében.
Peele elsőként vehetett át Oscart afroamerikai forgatókönyvíróként. A közönség zajos tetszésnyilvánítással köszöntötte, amit igyekezett lecsillapítani, hogy elmondhassa: hússzor hagyott fel a forgatókönyv megírásával, de végül mégis befejezte, mert azt akarta, hogy az emberek hallhassák és láthassák. Ezért azoknak ajánlotta filmjét, akik lehetővé tették, hogy felemelje a hangját.
Három technikai díjat nyert a Dunkirk. Chistopher Nolan második világháborús filmjét a vágás, a hangvágás és a hangkeverés kategóriában díjazták. A vizuális effektusokért a Szárnyas fejvadász 2049 című sci-fit jutalmazták. A legjobb smink és frizura díját A legsötétebb óra, a jelmeztervezését pedig a Fantomszál című film kapta. A látványtervezés kategóriájában A víz érintése nyert.
A legjobb dokumentumfilm díját a sportvilágot megrázó doppingbotrányról szóló, Icarus című produkció, a legjobb rövid dokumentumfilm díját pedig a Heaven Is a Traffic Jam on the 405 című alkotás kapta, amely Mindy Alper művészről szól. A rövidfilmnek járó Oscar-díjat a The Silent Child alkotói vehették át.
A legjobb animációs film díját a Coco című alkotásnak adták, a legjobb rövid animációs film elismerését pedig a Los Angeles Lakers egykori legendás játékosa, Kobe Bryant szövege alapján készült Dear Basketball nyerte el, amelyet Glen Keane rendezett.
A legjobb filmzenéért Alexandre Desplat vehette át az Oscar-szobrot. A francia komponista A víz érintése című filmhez írt zenéjéért kapta meg a díjat. Kilencedszer jelölték, egyszer már nyert.
A legjobb betétdal a Coco című rajzfilmből a Remember Me, Kristen Anderson-Lopez és Robert Lopez szerzeménye lett.
A 90. Oscar-gálán a filmet szerető közönséget is ünnepelték. Jimmy Kimmel a műsor egy pontján egy maroknyi sztárral, köztük Guillermo del Toróval, Mark Hamill-lal és Emily Blunttal átvonult a szomszédos Kínai Színházba, és nassolnivalóval lepte meg az ott mozizó nézőket.

Íme a díjazottak teljes listája, a nyerteseket aláhúzással jelöltük:

Legjobb film:
Szólíts a neveden
A legsötétebb óra
Dunkirk - már kölcsönözhető!
Tűnj el! - már kölcsönözhető!
Lady Bird
Fantomszál
A Pentagon titkai
A víz érintése
Három óriásplakát Ebbing határában 

Legjobb rendező:
Paul Thomas Anderson, Fantomszál
Guillermo del Toro, A víz érintése
Greta Gerwig, Lady Bird
Christopher Nolan, Dunkirk
Jordan Peele, Tűnj el!

Legjobb férfi főszereplő:
Timothée Chalamet, Szólíts a neveden
Daniel Day-Lewis, Fantomszál
Daniel Kaluuya, Tűnj el!
Gary Oldman, A legsötétebb óra
Denzel Washington, Roman J. Israel, Esq.

Legjobb női főszereplő:
Sally Hawkins, A víz érintése
Frances McDormand, Három óriásplakát Ebbing határában
Margot Robbie, Én, Tonya
Saoirse Ronan, Lady Bird
Meryl Streep, A Pentagon titkai

Legjobb férfi mellékszereplő:
Willem Dafoe, Floridai álom
Woody Harrelson, Három óriásplakát Ebbing határában
Richard Jenkins, A víz érintése
Christopher Plummer, A világ összes pénze
Sam Rockwell, Három óriásplakát Ebbing határában

Legjobb női mellékszereplő:
Mary J. Blige, Mudbound
Allison Janney, Én, Tonya
Lesley Manville, Fantomszál
Laurie Metcalf, Lady Bird
Octavia Spencer, A víz érintése

Legjobb eredeti forgatókönyv:
Emily V. Gordon & Kumail Nanjiani, Rögtönzött szerelem
Jordan Peele, Tűnj el!
Greta Gerwig, Lady Bird
Guillermo Del Toro és Vanessa Taylor, A víz érintése
Martin McDonagh, Három óriásplakát Ebbing határában

Legjobb adaptált forgatókönyv:
James Ivory, Szólíts a neveden
Scott Neustadter & Michael H. Weber, A katasztrófaművész (The Disaster Artist)
Scott Frank & James Mangold és Michael Green, Logan - Farkas - már kölcsönözhető!
Aaron Sorkin, Elit játszma
Virgil Williams és Dee Rees, Mudbound

Legjobb animációs film:
Bébi úr - már kölcsönözhető!
The Breadwinner
Coco
Ferdinánd
Loving Vincent

Legjobb idegennyelvű film:
A Fantastic Woman (Chile)
The Insult (Libanon)
Szeretet nélkül (Oroszország)
Testről és lélekről (Magyarország) - már kölcsönözhető!
A négyzet (Svédország)

Legjobb operatőr:
Roger Deakins, Szárnyas fejvadász 2049 - DVD-megjelenés: március 7.!
Bruno Delbonnel, A legsötétebb óra
Hoyte van Hoytema, Dunkirk
Rachel Morrison, Mudbound
Dan Laustsen, A víz érintése

Legjobb vágás:
Paul Machliss és Jonathan Amos, Nyomd, bébi, nyomd - már kölcsönözhető!
Lee Smith, Dunkirk
Tatiana S. Riegel, Én, Tonya
Sidney Wolinsky, A víz érintése
Jon Gregory, Három óriásplakát Ebbing határában

Legjobb látvány és díszlet:
Sarah Greenwood, Katie Spencer, A szépség és a szörnyeteg - már kölcsönözhető!
Dennis Gassner, Alessandra Querzola, Szárnyas fejvadász 2049
Sarah Greenwood, Katie Spencer, A legsötétebb óra
Nathan Crowley, Gary Fettis, Dunkirk
Paul Denham AusterberryShane Vieau és Jeff Melvin, A víz érintése

Legjobb jelmez:
Jacqueline Durran, A szépség és a szörnyeteg
Jacqueline Durran, A legsötétebb óra
Mark Bridges, Fantomszál
Luis Sequeria, A víz érintése
Consolata Boyle, Viktória királynő és Abdul - már kölcsönözhető!

Legjobb smink és haj:
Kazuhiro Tsuji, David Malinowski és Lucy Sibbick,
A legsötétebb óra
Daniel Phillips és Lou Sheppard, Viktória királynő és Abdul
Arjen Tuiten, Az igazi csoda

Legjobb filmzene:
Carter Burwell, Három óriásplakát Ebbing határában
Alexandre Desplat, A víz érintése
Jonny Greenwood, Fantomszál
John Williams, Star Wars: Az utolsó Jedik
Hans Zimmer, Dunkirk

Legjobb betétdal:
Mary J. Blige, Raphael Saadiq és Taura Stinson: Mighty River, Mudbound
Sufjan Stevens
: Mystery of Love, Szólíts a neveden
Kristen Anderson-Lopez és Robert Lopez: Remember Me, Coco
Lonnie R. Lynn és Diane Warren: Stand up for Something, Marshall - DVD-megjelenés: március 14.
Benj Pasek és Justin Paul: This is Me, A legnagyobb showman

Legjobb hangkeverés:
Julian Slater, Tim Cavagin és Mary H. Ellis, Nyomd, bébi, nyomd
Ron Bartlett, Doug Hemphill és Mac Ruth, Szárnyas fejvadász 2049
Mark Weingarten, Gregg Landaker és Gary A. Rizzo, Dunkirk
Christian Cooke, Brad Zoern és Glen Gauthier, A víz érintése
David Parker, Michael Semanick, Ren Klyce és Stuart Wilson, Star Wars: Az utolsó Jedik

Legjobb hangvágás:
Julian Slater, Nyomd, bébi, nyomd
Mark Mangini és Theo Green, Szárnyas fejvadász 2049
Richard King és Alex Gibson, Dunkirk
Nathan Robitaille és Nelson Ferreira, A víz érintése
Matthew Wood és Ren Klyce, Star Wars: Az utolsó Jedik

Legjobb vizuális effektusok:
John Nelson, Gerd Nefzer, Paul Lambert és Richard R. Hoover,
Szárnyas fejvadász 2049
Christopher Townsend, Guy Williams, Jonathan Fawkner és Dan Sudick, A Galaxis őrzői vol. 2 - már kölcsönözhető!
Stephen Rosenbaum, Jeff White, Scott Benza és Mike Meinardus, Kong: Koponya-sziget - már kölcsönözhető!
Ben Morris, Mike Mulholland, Neal Scanlan és Chris Corbould, Star Wars: Az utolsó Jedik
Joe Letteri, Daniel Barrett, Dan Lemmon és Joel Whist, A majmok bolygója - Háború - már kölcsönözhető!

Legjobb dokumentumfilm:
Abacus: Small Enough to Jail
Faces Places
- hazai bemutató: tavasszal
Icarus
Last Men in Aleppo
Strong Island

Legjobb rövid dokumentumfilm:
Edith + Eddie
Heaven is a Traffic Jam on the 405
Heroin(e)
Knife Skills
Traffic Stop

Legjobb animációs rövidfilm:
Dear Basketball
Garden Party
Lou
Negative Space
Revolting Rhymes

Legjobb rövidfilm:
Dekalb Elementary
The Eleven O'Clock
My Nephew Emmett
The Silent Child
Watu Wote / All of Us

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Elhunyt Lewis Gilbert brit filmrendező
2018-03-01 13:50 |


Kilencvenhét éves korában meghalt Lewis Gilbert brit filmrendező, aki hat évtizedes pályafutása során több mint 30 filmet készített, köztük három James Bond-filmet valamint az Alfie - Szívtelen szívtipró és a Rita többet akar című alkotásokat - adta hírül a BBC honlapja.
Az 1920-ban Londonban született Gilbert pályafutását gyermekszínészként kezdte, mielőtt elkezdett volna háborús filmeket készíteni.
A 007-es ügynökről készül első filmjét, a Csak kétszer élsz címűt 1967-ben forgatta, majd ő rendezte 1977-ben A kém, aki szeretett engem és 1979-ben a Moonraker - Holdkelte című filmeket is.
Fia, John Gilbert a BBC-nek elmondta, hogy édesapja pénteken hunyt el Monacóban, ahol 1975 óta élt. Demenciában szenvedett már egy évtizede, és álmában érte a halál - tette hozzá.
"Csodálatos ember volt, hatalmas humorérzékkel. Keményen dolgozott, és számos filmen dolgoztunk együtt" - fogalmazott.
Michael G. Wilson és Barbara Broccoli, a Bond-filmek producerei hangsúlyozták, hogy Gilbert hatalmas mértékben járult hozzá a brit filmipar, csakúgy mint a Bond-filmek  sikereihez. "Filmjeit nem csak szerettük, de klasszikusnak számítanak a sorozatban" - tették hozzá.
Alfie - Szívtelen szívtipró című mozijáért 1967-ben Oscar-díjra jelölték, ez volt az a film, amely Michael Caine brit színésznek meghozta a nemzetközi hírnevet.
Utolsó filmjét 2002-ben mutatták be, amelyben együtt dolgozott ismét Julie Walters-szel, akivel a Rita többet akar című nagysikerű filmjét forgatta.
2001-ben Gilbert megkapta a Brit Filmintézet legmagasabb elismerését, az intézet tagjává választotta.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Befejeződött Kocsis Ágnes új filmjének téli forgatása
2018-03-01 12:31 |


Kocsis Ágnes, a Friss levegő és a Pál Adrienn írója és rendezője januárban kezdte forgatni új filmjét, az Édent Lana Baric horvát színésznő, Daan Stuyven belga rockzenész és Bocskor Salló Lóránt főszereplésével. A magyar-román koprodukcióban, belga részvétellel készülő alkotás egy különös szerelmi történet, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ezért teljes elszigeteltségben él. A napokban lezárult a forgatás első, 32 napos szakasza, mely a Mafilm fóti stúdiójában, valamint 30 budapesti helyszínen és Pécsett zajlott. A forgatás májusban folytatódik. Az Éden a tervek szerint 2019 második felében kerül a hazai mozikba a Mythberg Films gyártásában, a Mozinet forgalmazásban.

Kocsis Ágnes harmadik mozifilmjében ismét egy női sorsra fókuszál. “Egy film arról, hogy az emberiségnek már nincs hová menekülnie saját maga elől.” – nyilatkozta a rendező. A magyar-román koprodukcióban, belga részvétellel készülő Éden egy különös szerelmi történet, melynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki gyakorlatilag mindenre allergiás, ezért teljes elszigeteltségben él. A film női főszerepét az Arany Aréna díjas, ismert horvát színésznő, Lana Baric alakítja, akit a You Carry Me című filmben látott meg a magyar rendezőnő, és a 2016-os casting után rögtön úgy döntött, hogy rá bízza Éva megformálását. Lana annyit elárult, hogy kifejezetten örül annak, hogy egy női rendezővel forgathat és maximálisan bízik Kocsis Ágnesben. Elmondta, hogy a szerep kedvéért hat kilót fogyott és a haját is le kellett vágatnia. Az Édenről csupán annyit árult el, hogy egy erős vizualitású alkotás lesz, melyben a színeknek is fontos szerep jut.

A film férfi főszereplője Daan Stuyven belga gitáros-énekes, aki DAAN nevű formációjával ismert szereplője az európai könnyűzenei életnek, ám nagyvásznon, filmfőszerepben most először lesz látható. Daan kiemelte, hogy ez a felkérés óriási lehetőség a számára. Az Édent egy nagyon pontos és intelligens alkotásnak tartja, melyben különösen megragadja őt a film sajátos humora és kifinomult dialógusai.

A film magyar főszereplője, Bocskor Salló Lóránt, akit a Szabadság, szerelem, a Csak szex és más semmi című filmekből, valamint a Magashegyi Underground dalszövegírójaként ismerhet a közönség. Az Édenben játszik még többek között Török-Illyés Orsolya, Roberti Maja, Makranczi Zalán, Kistamás László, Gattyán Lili, Katona László, Kardos Róbert és Németh Gábor író is.

Az Éden forgatása a Filmalap 440 millió forintos gyártási támogatásával január közepén kezdődött és 3 hétig a Mafilm fóti műtermében zajlott két épített díszletben, majd közel 30 budapesti külső helyszínen folytatódott, esetenként napi 2-3 helyszínváltással, stáb-költözéssel. Egy napot Pécsett rögzítettek. A forgatás májusban folytatódik Budapesten és néhány vidéki helyszínen.

A produkció vezető producere Berger József, operatőre Tóth Widamon Máté, a látványtervező Varga Judit és Vinnai Petra, a jelmezeket Kiss-Matyi Mónika tervezte. Az Éden a Mythberg Films gyártásában készül és a tervek szerint 2019 második felében lesz látható a mozikban a Mozinet forgalmazásban.

Kocsis Ágnes az ELTE Bölcsészettudományi karán lengyel, esztétika és filmelmélet szakon végzett. Az egyetemi évek alatt két szemesztert ösztöndíjjal a krakkói Jagiełło Egyetem filmfakultásán töltött, 2003-ban pedig egy évig a római Scuola Nazionale del Cinema ösztöndíjas hallgatója volt filmrendezés és forgatókönyvíró szakon. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Film- és Tévérendező szakán 2005-ben szerzett diplomát. Első nagyjátékfilmje, a Friss levegő – amely egyben diplomafilmje is – 2006-ban elnyerte a 37. Magyar Filmszemle Első filmes rendezői díjat és számos nemzetközi filmfesztivál díjban is részesült. Kocsis Ágnes Pál Adrienn című alkotása 2010-ben a Cannes-i Filmfesztiválon a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját nyerte el.

(forrás: Mozinet)
hozzászólás | nyomtatható verzió


Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat

A Testről és lélekről lett a legjobb film a 3. Magyar Filmdíjon
2018-03-12 11:26 |

Szász János filmjét díjazták a kritikusok Portóban
2018-03-06 14:03 |

Lankadatlan a Fekete Párduc diadalútja az észak-amerikai mozikban
2018-03-05 15:55 |

Oscar-díj - A víz érintése négy kategóriában diadalmaskodott
2018-03-05 15:38 |

Elhunyt Lewis Gilbert brit filmrendező
2018-03-01 13:50 |

Befejeződött Kocsis Ágnes új filmjének téli forgatása
2018-03-01 12:31 |

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink