odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-Damaszkusztól Budapestig - Kulturális sokszínűség, migráció és integráció a Kino Cafe moziban
2017-03-31 14:36 |


Harmadszor kerül megrendezésre idén a Colours Fesztivál, amely filmvetítéseken és beszélgetéseken keresztül igyekszik ösztönözni a kultúrák közötti párbeszédet és növelni a migrációval kapcsolatos társadalmi tudatosságot. Célja, hogy arcot és személyes történetet adjon azoknak a körülöttünk élő bevándorlóknak, migránsoknak és menekülteknek, akiket jórészt egyáltalán nem ismerünk.
 
A fesztiválprogram játék- és dokumentumfilmjei a kortárs, európai filmművészet kiemelkedő alkotásai, fesztiváldíjas művek, amelyek migrációs élethelyzeteket mutatnak be és fontos társadalmi problémákat tematizálnak. Egytől egyig friss, érzékeny és gondolatébresztő alkotások. Nagy részük rövid ideig látható volt a magyar mozikban, de vannak köztük olyanok is, amelyek most először kerülnek bemutatásra.
 
Április 7-én a belga Phillippe Van Leeuw Insyriated c. filmjével indul a fesztivál hétvégi programja.  A rendező megmutatja, hogy mi történik a rommá lőtt szíriai nagyvárosok falai mögött, hogyan élnek most hazájukban a szíriaiak. A film főszereplője egy anya, aki családjával damaszkuszi lakásukban rettegve várja a holnapot, miközben odakinn polgárháború dúl. A filmet idén februárban mutatták be a 67. Berlini Filmfesztivál Panoráma programjában, a magyar mozikba ősszel érkezik a Vertigo Média forgalmazásában.
 
Jonas Carpignano filmje, a Mediterranea két afrikai bevándorló történetén keresztül tökéletesen átélhetővé teszi azt az életveszélyes utat, amit a menekülők megjárnak, mire megérkeznek Európába. A jobb élet reménye hajtja őket sivatagokon és óceánokon át. Időnként bekerülnek a hírekbe, de általában és lényegileg láthatatlanok maradnak, pedig egyéni életsorsuk hihetetlen történeteket kínál.
 
A görög Yannis Sakaridis Amerika Square c. filmje a migrációs kavalkád sűrűjébe, egy multikulti randihelyszínre vezet minket. Az athéni Amerika tér egy modern kori Casablanca, ahol migránsok ezreinek útja kereszteződik úti okmányokkal üzletelő dealerekkel és embercsempészekkel. Itt, ebben a bábeli zűrzavarban találkozik Nakos, a rasszista nyárspolgár, Tarek, a középosztálybeli szíriai menekült és Billy, az ultra-cool tetováló művész.
 
Vászonra kerül még a Cannes-i Arany Pálma-díjas Dheepan - Egy menekült története, Thomas Bidegain Cowboyok c. western-allegóriája, Gianfranco Rosi Arany Medve-díjas lírai dokumentumfilmje, a Tűz a tengeren. Nem hiányozhat a programból Vranik Roland legújabb filmje, Az állampolgár sem, és levetítik Kenyeres Bálint 2004-es sokszorosan díjazott egysnittes kisjátékfilmjét, a Before Dawn-t is. Látható lesz ®elimir ®ilnik migráns-roadmovie-ja, a Szerbiai útinapló, és végignézhetünk egy svájci integrációs kísérletet is Anna Thommen Neuland c. dokujában. Pénteken és szombaton a beszélgetések kísérik a filmvetítéseket.
 
A programot vasárnap Aki Kaurismäki végtelenül derűs Kikötői története zárja, ami 35 mm-es filmről forog majd a Kinóban - ez manapság már igazi kuriózumnak számít.
 
A szervezők fontosnak tartják a fiatalok szociális érzékenyítését is. A fesztivál hétköznap (április 3-ától 7-éig) zajló diákprogramja összesen 10 középiskolai osztálynak nyújt kortárs filmélményt és közvetlen találkozási lehetőséget hazánkban élő bevándorlókkal. Nagy Viktor Oszkár Hivatal c. filmje egy elképzelt bevándorlási hivatal ügyfélszolgálatának mindennapjairól szól. A vetítést követő Élő Könyvtár foglalkozás fejleszti a diákok interkulturális kompetenciáit, valamint hozzájárul a sztereotípiák és az előítéletek felismeréséhez és csökkentéséhez.
 
A Colours Fesztivál 3.0 az Európai Unió Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapjának támogatásával valósul meg. A rendezvény minden programja ingyenes, jegyek igényelhetők a mozi pénztárában március 31-től. (Kino Cafe Mozi - 1137 Budapest, Szent István körút 16.; Pénztárnyitás: első előadás előtt 30 perccel.)
 
 
Colours Fesztivál 3.0 • 2017. április 3-9. • Kino Cafe Mozi
Facebook-oldal: www.facebook.com/coloursfestival
Facebook-esemény: www.facebook.com/events/199845267166296
Programfüzet: en.calameo.com/read/00511344529c6a0b24727
A filmekről bővebben: www.facebook.com/notes/colours-fesztivál/filmek-colours-fesztivál-30/907664106004029
Filmelőzetesek: www.facebook.com/pg/coloursfestival/videos

(forrás: a fesztivál sajtóközleménye)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Nyáron kezdődik a Valami Amerika 3 forgatása
2017-03-23 14:48 |


480 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága Herendi Gábor nagy sikerű mozifilm sorozatának harmadik részére.
Júliusban kezdődik minden idők egyik legnépszerűbb magyar vígjátéksorozata, a Valami Amerika 3 forgatása. A forgatókönyvet, mely az alkotók szerint a széria legmeglepőbb darabja lesz, Herendi ismét Divinyi Rékával közösen írta. A 2001-ban és 2008-ban bemutatott első két részhez képest jóval több akciójelenetre számíthat a közönség, az új epizódban Bala bandájának vetélytársaként feltűnik egy másik bűnszövetkezet.
Szabó Győző, Pindroch Csaba és Hujber Ferenc, azaz a legviccesebb három testvér új története a korábbról ismert Szervét Tibor, Oroszlán Szonja, Ónodi Eszter, Tompos Kátya Csuja Imre, Thuróczy Szabolcs és Faragó András által megformált karakterekkel együtt folytatódik. Sőt, a tervek szerint a csapathoz több ismert arc is csatlakozik.
A Valami Amerika 3 Herendi Gábor rendező-producer, Peták Eleonóra és Nagy Mónika producerek vezetésével készül, az alkotók a mozibemutatót már év végére, de legkésőbb jövő februárra tervezik.

(forrás: Magyar Nemzeti Filmalap)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Nyilvános a Titanic teljes programja!
2017-03-23 10:24 |


Budapest a filmek szerelmeseinek paradicsomává válik április 6-13 között. A nyolc napon át zajló 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválra 34 friss, izgalmas és kihagyhatatlan alkotás érkezik a Föld minden szegletéből.
A fesztivál az Óriás című svéd filmmel nyit, itt lesz látható hazánkban először Török Ferenc új alkotása, az 1945, de vetítenek Oscar-jelölt filmeket, Ewan McGregor, Koncsalovszkij és Jim Jarmusch egy-egy munkáját és dokumentumfilmet David Lynch-ről és Leonard Cohenről. Utóbbi rendezője, Tony Palmer elkíséri filmjét a Titanicra! A zsűri tagjai Frédéric Strauss francia kritikus és Dragomán György író, a zsűri elnöke Enyedi Ildikó lesz.

A Titanic 2017-ben is átfogó, sokszínű válogatást ad a kortárs nemzetközi filmtenger legizgalmasabb alkotásaiból, köztük befutott rendezők új filmjeit, elsőfilmesek debütáló alkotásait, illetve kevésbé ismert régiók filmművészetének izgalmas darabjait mutatja be. Idén 27 nemzet 34 filmjét hat kategóriába osztva -Versenyben, Fesztiválkedvencek, Ázsiai szelek, A sötét oldal, Amerikai függetlenek, Titanic dox – láthatják majd a nézők, a zenés dokumentumfilmek kivételével minden filmet eredeti nyelven, magyar felirattal!

A gazdag válogatás számos díjnyertes alkotást is tartalmaz. Bemutatják Koncsalovszkij Édenkert (Paradise) című holokausztdrámáját, mely tavaly a legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlánt nyerte a Velencei Filmfesztiválon. Két Oscar-jelölt amerikai film - Annette Bening főszereplésével Mike Mills XX. századi nők, valamint Jeff Nichols Loving című alkotása - is a Titanicon lesz először látható, valamint jön a Nyers (Raw) című francia arthouse horror, mely megnyerte a FIPRESCI-díjat a tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon és Torontóban is nagy visszhangot keltett, mikor a nézők közül többen is elájultak
.
A legendás angol rendező, Terence Davies A lélek saját társat választ (A Quiet Passion) című drámájában Emily Dickinson életét mutatja be, Ewan McGregor pedig Philip Roth azonos című regényéből készítette az Amerikai pasztorál című alkotást. A koreai film szerelmesei semmiképp ne hagyják ki az 1923-ban játszódó Árnyak ideje (The Age of Shadows) című filmet, melyben a japán megszállás alatt álló Koreában nagy vihart okoz a japán gyarmatosítás szimbóluma, a csongnói kerületi rendőrkapitányság felrobbantása vagy a Kokszongi siratót (The Wailing), melyben egy békés tengerparti faluban az emberek elkezdik megölni egymást látszólag minden ok nélkül. Igazi csemegének ígérkezik a brazil Mad Max-típusú A Szent, a Gonosz és a Motoros (Holy Biker) és Az alagút végénél (At the End of the Tunnel) című argentin bankrablásos thriller.

Erős az idei Titanic Dox kínálata is: Jon Nguyen, Rick Barnes és Olivia Neergaard-Holm dán rendezők David Lynch: Az én művészetem című filmjében maga a kultikus rendező kalauzolja el a nézőt életének meghatározó éveinek színtereire: gyermekkorának idilli amerikai kisvárosából egészen Philadelphia sötét utcáiig követhetjük korunk egyik legrejtélyesebb filmkészítőjét. A dokumentumfilmben megjelennek Lynch képzőművészeti alkotásai, zenéi és korai filmjei is – segítségükkel bepillanthatunk a művész egyedi világának legrejtettebb zugaiba.
Tony Palmer legendás filmjét, a Bird on a Wire-t Leonard Cohen 1972-es európai turnéjáról mindaddig elveszettnek hitték, amíg 2009-ben rá nem bukkantak a 296 rozsdás dobozban pihenő hatalmas filmes anyagra egy hollywoodi raktárban. A digitálisan felújított koncertfilm Cohen legfontosabb művei közül 17 dal előadását örökíti meg. A fesztivál egyik legnagyobb szenzációja, hogy Tony Palmer elkíséri filmjét a Titanicra!
Jim Jarmusch Gimme Danger című zenés dokumentumfilmje a világ egyik leghíresebb rock and roll bandája, a The Stooges történetét mutatja be, a Rumble: The Indians Who Rocked the World pedig azt vizsgálja, hogyan járultak hozzá az amerikai őslakosok a jelenkori zene történetének alakulásához, miközben a legnagyobb legendák – köztük Link Wray, vagy Jimi Hendrix – életét és pályáját is bemutatja.

A 2005 óta versenyfesztiválként is működő Titanicon idén 7 film versenyez majd a Hullámtörők-díjért, melynek odaítéléséről Frédéric Strauss francia kritikus, Dragomán György író és a zsűri elnöke, Enyedi Ildikó fog dönteni. A fesztivált megszervezéséhez az NKA, az EMMI, a KKM és Budapest Főváros nyújtott támogatást.

(forrás: a fesztivál sajtóközleménye)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Több mint 72 ezer jegyet váltottak eddig a Kincsemre
2017-03-20 14:17 |


Az elmúlt tíz év legjobb első hétvégi eredményét produkálta a Kincsem című magyar romantikus kalandfilm, amelyre a premier előtti vetítésekkel együtt több mint 72 ezer jegyet váltottak - közölte a film forgalmazója.
A Fórum Hungary közleménye szerint az országszerte több mint 80 moziban látható Kincsem eddigi bevétele megközelíti a 100 millió forintot. Herendi Gábor új filmje március 16-án debütált a mozikban. A hazai viszonylatban kiemelkedő, 2,9 milliárd forint összköltségvetésű alkotást több mint két milliárd forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Filmalap.
A történet szerint Blaskovich Ernő (Nagy Ervin) mindenét elvesztette a szabadságharc után és céltalan, kicsapongó életet él, amikor egy nap megjelenik élete nagy lehetősége, Kincsem, a csodakanca. Ezzel a sors elégtételt kínál neki, hogy nemes küzdelemben győzze le ősi ellenségét, von Oettingen bárót (Gáspár Tibor), miközben beleszeret Klara von Oettingenbe (Petrik Andrea), apja gyilkosának lányába is.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Elhunyt Kovács András filmrendező
2017-03-11 12:12 |


Életének 92. évében szombat hajnalban elhunyt Kovács András filmrendező, Kossuth-díjas, kétszeres Balázs Béla-díjas érdemes és kiváló művész - közölte a család az MTI-vel.
Kovács András 1925. június 25-én született a Kolozsvár melletti Kidén, 1944 nyarán Budapesten akart filmet forgatni, de terveit keresztülhúzta a második világháborúból való balul sikerült kiugrási kísérlet. Az év végén hazament, és a kolozsvári Bolyai Egyetemre iratkozott be. Később azonban Budapestre szökött és felvették a színiakadémiára, 1950-es végzése után egy évvel már a Mafilm dramaturgiai osztályát vezette.
Első filmjét 1960-ban még "beugróként" rendezte: a Bessenyei Ferenc és Bara Margit főszereplésével készült, Zápor című alkotásnak dramaturgja és rendezőasszisztense lett volna, de a rendező betegsége miatt őt kérték fel a feladatra.
Igazán ismertté az 1964-ben bemutatott, nagy társadalmi visszhangot kiváltó Nehéz emberek című film tette, műve a magyar filmkritikusok díja mellett 1965-ben az első magyar játékfilmszemlén is elismerést kapott.
A nemzeti önismeret iránti érdeklődéséből született meg Cseres Tibor regénye alapján 1966-ban a Hideg napok, amely az 1942-es újvidéki vérengzést elkövető, magukat a "parancsra tettem"-mel mentegető kisemberek felelősségét vizsgálta. Az addig tabuként kezelt téma feldolgozása hatalmas vihart kavart, a film Karlovy Varyban és a Magyar Játékfilmszemlén is fődíjat kapott.
Nagy vitákat váltott ki az 1968-ban bemutatott Falak is, amely az erkölcsi alapokon nyugvó magatartásminták közti feszültségekkel foglalkozott. 1978-ban Madaras József főszereplésével készült a Ménesgazda, a rákosista diktatúra idején játszódó filmdráma, az egyik első alkotás, amely nyíltan beszélt az ötvenes évekről.
1983-ban Kiss Mari és Cserhalmi György főszereplésével forgatta a Szeretőket, majd két évvel később Andrássy Katinkáról, az első köztársasági elnök, Károlyi Mihály feleségéről A vörös grófnőt. Utolsó játékfilmje, Az álommenedzser 1993-ban készült.
A kilencvenes évektől már csak dokumentumfilmeket készített a televízió számára. Dokumentum- és játékfilmjei többségét rendezőként és forgatókönyvíróként is jegyzi. 1995-ben, hetvenedik születésnapján portréfilm készült róla A nehéz emberek címmel.
Közéleti szerepet is vállalt, 1981 és 1986 között a Filmművészeti Szövetség elnöke volt, 1988-ban a Károlyi Mihály Társaság alelnökévé választották. 1996 és 1998 között az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnöki teendőit is ellátta.
Balázs Béla-díjjal 1962-ben és 1965-ben, Kossuth-díjjal 1970-ben tüntették ki, 1967-ben érdemes, 1980-ban kiváló művész díjat kapott, 2004-ben elnyerte a Magyar Mozgókép Mestere címet. 2003-ban megkapta a Magyar Filmszemle életműdíját, 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vehette át.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió

A legjobb forgatókönyv díját nyerte Az állampolgár a portugáliai Fantasporto filmfesztiválon
2017-03-06 15:50 |


A legjobb forgatókönyv díját nyerte el Az állampolgár a hétvégén zárult Fantasporto filmfesztivál Rendezők Hete (Semana dos Realizadores) programjában.
A forgatókönyvet Vranik Roland rendező és Szabó Iván (Viharsarok, Hacktion), az SZFE tanára közösen írta. A megrázó szerelmi történet amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi oldalát. A Bissau-Guineából származó és 30 éve Magyarországon élő dr. Cake-Baly Marcelo, a miskolci színház színésznője, Máhr Ágnes és az iráni Shekari Arghavan főszereplésével készült alkotás a Popfilm produkciója.
Az állampolgár jelenleg is látható a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában.
A mintegy 200 filmet felvonultató portói filmfesztivált idén 37. alkalommal rendezték meg.

(forrás: Magyar Nemzeti Filmalap)
hozzászólás | nyomtatható verzió


Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat

Damaszkusztól Budapestig - Kulturális sokszínűség, migráció és integráció a Kino Cafe moziban
2017-03-31 14:36 |

Nyáron kezdődik a Valami Amerika 3 forgatása
2017-03-23 14:48 |

Nyilvános a Titanic teljes programja!
2017-03-23 10:24 |

Több mint 72 ezer jegyet váltottak eddig a Kincsemre
2017-03-20 14:17 |

Elhunyt Kovács András filmrendező
2017-03-11 12:12 |

A legjobb forgatókönyv díját nyerte Az állampolgár a portugáliai Fantasporto filmfesztiválon
2017-03-06 15:50 |

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink