odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG nyitva MarisVersenyfilmek és vendégek az idei Titanicon
2017-03-31 15:06 |


2017. április 6-13. között Budapesten, három helyszínen fut majd a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Idén hét film vetekszik majd a Hullámtörők-díjért. A jegyelővétel már elindult!

A 2005 óta versenyfesztiválként is működő eseményen idén hét – egy fülöp-szigeteki- katari és egy amerikai misztikus thriller, egy angol-magyar- francia misztikus dráma, egy svéd-norvég- dán és egy spanyol alkotás, valamint egy luxemburgi–belga–francia és egy dán-izlandi dráma –film vetekszik majd a Hullámtörők-díjért.

Idén a misztika és a drámaiság jellemzi leginkább a 24. Titanic versenyprogramját. A Végzetes lövés (Birdshot) című fülöp-szigeteki- katari misztikus thrillerben egy fiatal fülöp-szigeteki parasztlány betéved az otthonához közeli természetvédelmi területre, és tévedésből lelő egy kiemelten védett majomevő sast. A hatóságok azonnal nagy erőkkel kezdik keresni a felelőst, de a nyomozás során váratlan, egyre hátborzongatóbb titkok kerülnek napvilágra. A film rendezője, Mikhail Red előző filmjéért a legjobb új rendező díját kapta meg a Vancouveri Filmfesztiválon.

Szintén a hatóságok elől menekül Sarah Adina Smith Buster két élete (Buster's Mal Heart) című, fekete humorral fűszerezett, vakmerő amerikai misztikus thrillerében Jonah, aki egy üres hegyi nyaralóban meghúzódva vészeli át a telet. Visszatérő álmaiban a tengeren hánykolódik. Egy idő után rádöbben, hogy ő és a tengeren elveszett férfi egy és ugyanaz.

A részben Magyarországon forgatott az Egy vezér gyermekkora (The Childhood of a Leader)című angol-magyar- francia misztikus dráma Robert Pattinson főszereplésével 1918-ban, a XX. századi önkényuralmi rendszerek szárba szökkenésének időszakában játszódik. Párizsban egy fiatal amerikai fiú figyelemmel kíséri, hogyan működik közre apja a versailles-i békeszerződés kidolgozásában. Ezek a tapasztalatok formálják eszméit és világképét, és lassanként egy hátborzongató személyiségalakul kia szemünk előtt. A színészként is dolgozó amerikai rendező, Brady Corbet a legjobb elsőfilmes díját nyerte el a 2015-ös Velencei Filmfesztiválon ezért az alkotásáért.

A Számi vér (Sami Blood) című svéd-norvég- dán játékfilm, felkavaró történet a felnövésről. A 14 éves Elle Marja számi származású rénszarvaspásztor, egy kisebbségi közösség tagja. Az 1930-as években tomboló rasszizmus és az iskolában történő rasszkutatási vizsgálatok miatt egyre inkább elvágyódik életéből. Hogy megvalósíthassa álmait, más identitást kell keresnie, és minden kapcsolatot meg kell szakítania családjával és kultúrájával. A svéd Amanda Kernell lenyűgöző elsőfilmes alkotása Velencében és Thessalonikiben is nagy figyelmet keltett.

A spanyol születésű, Egyesült Királyságban élő rendező, Jonathan Cenzual Burley A pásztor (The Shepherd) című filmjének főszereplője, a középkorú Anselmo egyszerű, de boldog életet él szerény házikójában egy falu közelében. Magányában egyedül kutyája és birkái osztoznak. Amikor egy építési vállalkozó meg akarja venni a házát és földjét, hogy a területen lakóparkot építsen, Anselmo összetűzésbe kerül a környező földek gazdáival.

A Nehéz szívvel (Heartstone) című dán-izlandi drámában a világtól távol eső izlandi halászfaluban két elválaszthatatlan jóbarát él. A kamasz Thor és Christian ezen a gondtalan és szilaj nyáron tapasztalja meg először a szerelem érzését. Egyikük egy lány szívét próbálja elnyerni, míg a másik új vágyakat fedez fel magában barátja iránt. De a nyárnak hamar vége lesz: beköszönnek a kemény idők, s ideje felnőni és szembenézni a felnőttkorral. Az izlandi Guðmundur Arnar Guðmundsson rendezésében készült film számos más díj mellett Velencében elnyerte a legjobb LMBT-filmnek járóelismerést.

Végül Laura Schroeder melankolikus indie poppal aláfestett Gát (Barrage) című luxemburgi–belga–francia drámájában Catherine tíz év után tér vissza külföldről, hogy újra felvegye a kapcsolatot lányával, Albával, akit nagyanyja, Elisabeth nevel. Alba hidegen és távolságtartóan viselkedik a hirtelen felbukkanó idegennel, és Elisabeth sem fogadja kitörő örömmel lányát. Catherine egyszer csak megelégeli a helyzetet: elrabolja, és északra, egy tó partjára viszi Albát.

Az idei Titanicra négy alkotó is elkíséri majd filmjét. Itt lesz A pásztor című versenyfilm rendezője, Jonathan Cenzual Burley, Tony Palmer, a Leonard Cohenről készített Bird on a Wire rendezője, valamint a RUMBLE: The Indians Who Rocked the World két producere, Christina Fon és Stevie Salasis.
Elővételben mától kaphatóak a jegyek 1.400 forintos áron (diákjegy 1.100 Ft). Kedvezményes jegyár az egy helyszínen 5 különböző előadásra személyesen jegyet váltók számára: 1000 Ft.

(forrás: a fesztivál sajtóközleménye)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Skandináv típusú krimit forgat Ujj Mészáros Károly
2017-03-31 14:57 |


Megkezdődött Ujj Mészáros Károly (Liza, a rókatündér) második mozifilmje, az X. című skandináv típusú krimi forgatása Budapesten. A mozifilm főbb szerepeiben Kulka János, Balsai Móni, Schmied Zoltán és Bede-Fazekas Szabolcs lesz látható - közölték a film alkotói az MTI-vel.
A forgatás előreláthatólag május közepéig tart olyan helyszíneken, mint a Gellérthegy vagy a rendőrség Teve utcai székházának teteje, emellett a 2. kerületben, Zuglóban és egy csepeli gyártelepen is vesznek fel jeleneteket. A film várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba - olvasható a közleményben.
A film története szerint Éva, a gyermekét egyedül nevelő, pszichésen kissé labilis nyomozónő több furcsa halálesetet fedez fel az osztályára kerülő ügyek között. Első ránézésre mindegyik öngyilkosság vagy baleset, de Éva több apró részletre is felfigyel, amelyek alapján arra gyanakszik, hogy valójában nagyon profin álcázott gyilkosságokról van szó.
A bűnügyi igazgató nem kívánja bolygatni a már lezárt aktákat, de az új kolléga, Péter egy friss eset kapcsán Éva mellé áll. A fordulatokban bővelkedő, szövevényes krimiben senki sem az, akinek látszik, a bűnügyi történet mögött pedig egy megrendítő családi dráma is körvonalazódik.
 "A X. skandináv típusú, sodró, gyors ritmusú, erős vizuális világú, nagyon izgalmas, látványos és fordulatos krimi lesz" - idézi a közlemény Ujj Mészáros Károlyt. A filmmel tér vissza a vászonra Kulka János, de látható lesz a filmben Básti Juli, Hámori Ildikó, Szirtes Ági, Fekete Ernő és Szabó Győző is.
A forgatókönyvet Ujj Mészáros Károly és Hegedűs Bálint írták, az operatőr Szecsanov Martin, a film producere Muhi András és Ferenczy Gábor, gyártója a Focusfox. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a thrillernek - áll a közleményben.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Damaszkusztól Budapestig - Kulturális sokszínűség, migráció és integráció a Kino Cafe moziban
2017-03-31 14:36 |


Harmadszor kerül megrendezésre idén a Colours Fesztivál, amely filmvetítéseken és beszélgetéseken keresztül igyekszik ösztönözni a kultúrák közötti párbeszédet és növelni a migrációval kapcsolatos társadalmi tudatosságot. Célja, hogy arcot és személyes történetet adjon azoknak a körülöttünk élő bevándorlóknak, migránsoknak és menekülteknek, akiket jórészt egyáltalán nem ismerünk.
 
A fesztiválprogram játék- és dokumentumfilmjei a kortárs, európai filmművészet kiemelkedő alkotásai, fesztiváldíjas művek, amelyek migrációs élethelyzeteket mutatnak be és fontos társadalmi problémákat tematizálnak. Egytől egyig friss, érzékeny és gondolatébresztő alkotások. Nagy részük rövid ideig látható volt a magyar mozikban, de vannak köztük olyanok is, amelyek most először kerülnek bemutatásra.
 
Április 7-én a belga Phillippe Van Leeuw Insyriated c. filmjével indul a fesztivál hétvégi programja.  A rendező megmutatja, hogy mi történik a rommá lőtt szíriai nagyvárosok falai mögött, hogyan élnek most hazájukban a szíriaiak. A film főszereplője egy anya, aki családjával damaszkuszi lakásukban rettegve várja a holnapot, miközben odakinn polgárháború dúl. A filmet idén februárban mutatták be a 67. Berlini Filmfesztivál Panoráma programjában, a magyar mozikba ősszel érkezik a Vertigo Média forgalmazásában.
 
Jonas Carpignano filmje, a Mediterranea két afrikai bevándorló történetén keresztül tökéletesen átélhetővé teszi azt az életveszélyes utat, amit a menekülők megjárnak, mire megérkeznek Európába. A jobb élet reménye hajtja őket sivatagokon és óceánokon át. Időnként bekerülnek a hírekbe, de általában és lényegileg láthatatlanok maradnak, pedig egyéni életsorsuk hihetetlen történeteket kínál.
 
A görög Yannis Sakaridis Amerika Square c. filmje a migrációs kavalkád sűrűjébe, egy multikulti randihelyszínre vezet minket. Az athéni Amerika tér egy modern kori Casablanca, ahol migránsok ezreinek útja kereszteződik úti okmányokkal üzletelő dealerekkel és embercsempészekkel. Itt, ebben a bábeli zűrzavarban találkozik Nakos, a rasszista nyárspolgár, Tarek, a középosztálybeli szíriai menekült és Billy, az ultra-cool tetováló művész.
 
Vászonra kerül még a Cannes-i Arany Pálma-díjas Dheepan - Egy menekült története, Thomas Bidegain Cowboyok c. western-allegóriája, Gianfranco Rosi Arany Medve-díjas lírai dokumentumfilmje, a Tűz a tengeren. Nem hiányozhat a programból Vranik Roland legújabb filmje, Az állampolgár sem, és levetítik Kenyeres Bálint 2004-es sokszorosan díjazott egysnittes kisjátékfilmjét, a Before Dawn-t is. Látható lesz ®elimir ®ilnik migráns-roadmovie-ja, a Szerbiai útinapló, és végignézhetünk egy svájci integrációs kísérletet is Anna Thommen Neuland c. dokujában. Pénteken és szombaton a beszélgetések kísérik a filmvetítéseket.
 
A programot vasárnap Aki Kaurismäki végtelenül derűs Kikötői története zárja, ami 35 mm-es filmről forog majd a Kinóban - ez manapság már igazi kuriózumnak számít.
 
A szervezők fontosnak tartják a fiatalok szociális érzékenyítését is. A fesztivál hétköznap (április 3-ától 7-éig) zajló diákprogramja összesen 10 középiskolai osztálynak nyújt kortárs filmélményt és közvetlen találkozási lehetőséget hazánkban élő bevándorlókkal. Nagy Viktor Oszkár Hivatal c. filmje egy elképzelt bevándorlási hivatal ügyfélszolgálatának mindennapjairól szól. A vetítést követő Élő Könyvtár foglalkozás fejleszti a diákok interkulturális kompetenciáit, valamint hozzájárul a sztereotípiák és az előítéletek felismeréséhez és csökkentéséhez.
 
A Colours Fesztivál 3.0 az Európai Unió Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapjának támogatásával valósul meg. A rendezvény minden programja ingyenes, jegyek igényelhetők a mozi pénztárában március 31-től. (Kino Cafe Mozi - 1137 Budapest, Szent István körút 16.; Pénztárnyitás: első előadás előtt 30 perccel.)
 
 
Colours Fesztivál 3.0 • 2017. április 3-9. • Kino Cafe Mozi
Facebook-oldal: www.facebook.com/coloursfestival
Facebook-esemény: www.facebook.com/events/199845267166296
Programfüzet: en.calameo.com/read/00511344529c6a0b24727
A filmekről bővebben: www.facebook.com/notes/colours-fesztivál/filmek-colours-fesztivál-30/907664106004029
Filmelőzetesek: www.facebook.com/pg/coloursfestival/videos

(forrás: a fesztivál sajtóközleménye)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Nyáron kezdődik a Valami Amerika 3 forgatása
2017-03-23 14:48 |


480 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága Herendi Gábor nagy sikerű mozifilm sorozatának harmadik részére.
Júliusban kezdődik minden idők egyik legnépszerűbb magyar vígjátéksorozata, a Valami Amerika 3 forgatása. A forgatókönyvet, mely az alkotók szerint a széria legmeglepőbb darabja lesz, Herendi ismét Divinyi Rékával közösen írta. A 2001-ban és 2008-ban bemutatott első két részhez képest jóval több akciójelenetre számíthat a közönség, az új epizódban Bala bandájának vetélytársaként feltűnik egy másik bűnszövetkezet.
Szabó Győző, Pindroch Csaba és Hujber Ferenc, azaz a legviccesebb három testvér új története a korábbról ismert Szervét Tibor, Oroszlán Szonja, Ónodi Eszter, Tompos Kátya Csuja Imre, Thuróczy Szabolcs és Faragó András által megformált karakterekkel együtt folytatódik. Sőt, a tervek szerint a csapathoz több ismert arc is csatlakozik.
A Valami Amerika 3 Herendi Gábor rendező-producer, Peták Eleonóra és Nagy Mónika producerek vezetésével készül, az alkotók a mozibemutatót már év végére, de legkésőbb jövő februárra tervezik.

(forrás: Magyar Nemzeti Filmalap)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Nyilvános a Titanic teljes programja!
2017-03-23 10:24 |


Budapest a filmek szerelmeseinek paradicsomává válik április 6-13 között. A nyolc napon át zajló 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválra 34 friss, izgalmas és kihagyhatatlan alkotás érkezik a Föld minden szegletéből.
A fesztivál az Óriás című svéd filmmel nyit, itt lesz látható hazánkban először Török Ferenc új alkotása, az 1945, de vetítenek Oscar-jelölt filmeket, Ewan McGregor, Koncsalovszkij és Jim Jarmusch egy-egy munkáját és dokumentumfilmet David Lynch-ről és Leonard Cohenről. Utóbbi rendezője, Tony Palmer elkíséri filmjét a Titanicra! A zsűri tagjai Frédéric Strauss francia kritikus és Dragomán György író, a zsűri elnöke Enyedi Ildikó lesz.

A Titanic 2017-ben is átfogó, sokszínű válogatást ad a kortárs nemzetközi filmtenger legizgalmasabb alkotásaiból, köztük befutott rendezők új filmjeit, elsőfilmesek debütáló alkotásait, illetve kevésbé ismert régiók filmművészetének izgalmas darabjait mutatja be. Idén 27 nemzet 34 filmjét hat kategóriába osztva -Versenyben, Fesztiválkedvencek, Ázsiai szelek, A sötét oldal, Amerikai függetlenek, Titanic dox – láthatják majd a nézők, a zenés dokumentumfilmek kivételével minden filmet eredeti nyelven, magyar felirattal!

A gazdag válogatás számos díjnyertes alkotást is tartalmaz. Bemutatják Koncsalovszkij Édenkert (Paradise) című holokausztdrámáját, mely tavaly a legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlánt nyerte a Velencei Filmfesztiválon. Két Oscar-jelölt amerikai film - Annette Bening főszereplésével Mike Mills XX. századi nők, valamint Jeff Nichols Loving című alkotása - is a Titanicon lesz először látható, valamint jön a Nyers (Raw) című francia arthouse horror, mely megnyerte a FIPRESCI-díjat a tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon és Torontóban is nagy visszhangot keltett, mikor a nézők közül többen is elájultak
.
A legendás angol rendező, Terence Davies A lélek saját társat választ (A Quiet Passion) című drámájában Emily Dickinson életét mutatja be, Ewan McGregor pedig Philip Roth azonos című regényéből készítette az Amerikai pasztorál című alkotást. A koreai film szerelmesei semmiképp ne hagyják ki az 1923-ban játszódó Árnyak ideje (The Age of Shadows) című filmet, melyben a japán megszállás alatt álló Koreában nagy vihart okoz a japán gyarmatosítás szimbóluma, a csongnói kerületi rendőrkapitányság felrobbantása vagy a Kokszongi siratót (The Wailing), melyben egy békés tengerparti faluban az emberek elkezdik megölni egymást látszólag minden ok nélkül. Igazi csemegének ígérkezik a brazil Mad Max-típusú A Szent, a Gonosz és a Motoros (Holy Biker) és Az alagút végénél (At the End of the Tunnel) című argentin bankrablásos thriller.

Erős az idei Titanic Dox kínálata is: Jon Nguyen, Rick Barnes és Olivia Neergaard-Holm dán rendezők David Lynch: Az én művészetem című filmjében maga a kultikus rendező kalauzolja el a nézőt életének meghatározó éveinek színtereire: gyermekkorának idilli amerikai kisvárosából egészen Philadelphia sötét utcáiig követhetjük korunk egyik legrejtélyesebb filmkészítőjét. A dokumentumfilmben megjelennek Lynch képzőművészeti alkotásai, zenéi és korai filmjei is – segítségükkel bepillanthatunk a művész egyedi világának legrejtettebb zugaiba.
Tony Palmer legendás filmjét, a Bird on a Wire-t Leonard Cohen 1972-es európai turnéjáról mindaddig elveszettnek hitték, amíg 2009-ben rá nem bukkantak a 296 rozsdás dobozban pihenő hatalmas filmes anyagra egy hollywoodi raktárban. A digitálisan felújított koncertfilm Cohen legfontosabb művei közül 17 dal előadását örökíti meg. A fesztivál egyik legnagyobb szenzációja, hogy Tony Palmer elkíséri filmjét a Titanicra!
Jim Jarmusch Gimme Danger című zenés dokumentumfilmje a világ egyik leghíresebb rock and roll bandája, a The Stooges történetét mutatja be, a Rumble: The Indians Who Rocked the World pedig azt vizsgálja, hogyan járultak hozzá az amerikai őslakosok a jelenkori zene történetének alakulásához, miközben a legnagyobb legendák – köztük Link Wray, vagy Jimi Hendrix – életét és pályáját is bemutatja.

A 2005 óta versenyfesztiválként is működő Titanicon idén 7 film versenyez majd a Hullámtörők-díjért, melynek odaítéléséről Frédéric Strauss francia kritikus, Dragomán György író és a zsűri elnöke, Enyedi Ildikó fog dönteni. A fesztivált megszervezéséhez az NKA, az EMMI, a KKM és Budapest Főváros nyújtott támogatást.

(forrás: a fesztivál sajtóközleménye)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Több mint 72 ezer jegyet váltottak eddig a Kincsemre
2017-03-20 14:17 |


Az elmúlt tíz év legjobb első hétvégi eredményét produkálta a Kincsem című magyar romantikus kalandfilm, amelyre a premier előtti vetítésekkel együtt több mint 72 ezer jegyet váltottak - közölte a film forgalmazója.
A Fórum Hungary közleménye szerint az országszerte több mint 80 moziban látható Kincsem eddigi bevétele megközelíti a 100 millió forintot. Herendi Gábor új filmje március 16-án debütált a mozikban. A hazai viszonylatban kiemelkedő, 2,9 milliárd forint összköltségvetésű alkotást több mint két milliárd forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Filmalap.
A történet szerint Blaskovich Ernő (Nagy Ervin) mindenét elvesztette a szabadságharc után és céltalan, kicsapongó életet él, amikor egy nap megjelenik élete nagy lehetősége, Kincsem, a csodakanca. Ezzel a sors elégtételt kínál neki, hogy nemes küzdelemben győzze le ősi ellenségét, von Oettingen bárót (Gáspár Tibor), miközben beleszeret Klara von Oettingenbe (Petrik Andrea), apja gyilkosának lányába is.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió


Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat

Versenyfilmek és vendégek az idei Titanicon
2017-03-31 15:06 |

Skandináv típusú krimit forgat Ujj Mészáros Károly
2017-03-31 14:57 |

Damaszkusztól Budapestig - Kulturális sokszínűség, migráció és integráció a Kino Cafe moziban
2017-03-31 14:36 |

Nyáron kezdődik a Valami Amerika 3 forgatása
2017-03-23 14:48 |

Nyilvános a Titanic teljes programja!
2017-03-23 10:24 |

Több mint 72 ezer jegyet váltottak eddig a Kincsemre
2017-03-20 14:17 |

6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
4%
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
27%
A Grand Budapest Hotel
14%
Kódjátszma
15%
A mindenség elmélete
5%
Sráckor
10%
Whiplash
26%
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink