odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-
CORVIN 14h-



Állatos animáció győzte le a Deadpoolt az észak-amerikai mozikban
2016-03-08 15:10 |


A Zootropolis - Állati nagy balhé vetett véget a Deadpool szuperhősfilm háromhetes sikersorozatának az észak-amerikai jegypénztáraknál: a Disney animációs filmje 73,7 millió dollárt (20,6 milliárd forint) hozott a nyitó hétvégén - írta a Variety.com.
A 3827 észak-amerikai filmszínházban vetített animáció az eddigi legjobban nyitó Disney-rajzfilm, megelőzve a Jégvarázst, amely 67,4 millió dollárral debütált 2013-ban.
A Zootropolis - Állati nagy balhé egyúttal minden idők negyedik legnagyobb bevételt hozó márciusi bemutatója Az éhezők viadala és két Disney-film, az Alice Csodaországban és az Óz, a hatalmas után, az animációk között pedig a legeredményesebb, márciusban debütált alkotás.
A Zootropolis nemcsak Amerikában hatalmas siker, sok országban már két hete műsoron van. Eddigi Észak-Amerikán kívüli jegyárbevételei 158,8 millió dollárra rúgnak, ezzel összesen már 232,5 millió dollárt zsebelt be.
Zootropolis városát állatok lakják, "akik" békésen megférnek egymás mellett. A főhős egy kezdő nyuszirendőrlány, akinek egy szélhámos rókával kell összefognia, hogy felderítsenek egy rejtélyt. A Byron Howard és Rich Moore rendezte filmben olyan sztárok kölcsönzik hangjukat az állatoknak, mint Ginnifer Goodwin, Jason Bateman és Idris Elba.
Az észak-amerikai mozis toplista második helyén végzett a Támadás a Fehér Ház ellen 2. - London ostroma (London Has Fallen), mely 3490 moziban 21,7 millió dolláros bevételt ért el. A főhőst alakító Gerard Butler mellett Angela Bassett, Aaron Eckhart és Morgan Freeman látható a Babak Najafi rendezte film főbb szerepeiben.
A harmadik helyre a Deadpool futott be, mely a mostani hétvége 16,4 millió dolláros bevételével együtt már 311,2 millió dolláros észak-amerikai jegyárbevételnél jár.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Filmhét - Kiosztották a díjakat, a Liza, a rókatündér a legjobb film
2016-03-08 15:02 |


A Liza, a rókatündér című alkotás nyerte el a legjobb nagyjátékfilmnek járó díjat a 2. Magyar Filmhéten, amelynek vasárnap esti gáláján először adták át a Magyar Filmdíjakat összesen 18 kategóriában. Különdíjat kapott az Oscar-díjas Saul fia.
A Liza, a rókatündér alkotóit 15 kategóriában jelölték és végül 7 díjat kaptak, köztük a legjobb rendezőét Ujj Mészáros Károly, a legjobb női főszereplőét Balsai Móni vehette át. A Félvilág lett a legjobb tévéjátékfilm, ez az alkotás 11 jelölésből négyet váltott díjra.
A legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést ifj. Vidnyánszky Attila kapta a Veszettekben nyújtott alakításáért. A legjobb női mellékszereplő Csákányi Eszter lett az Utóéletben nyújtott teljesítményéért. A legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat Kulka Jánosnak ítélték oda a Félvilág című filmben játszott szerepéért.
A Magyar Filmdíjakért folyó versenyben a Saul fia, Nemes Jeles László hétfőn hajnalban Oscar-díjjal jutalmazott alkotása nem indult, de a szervezők különdíjjal jutalmazták az alkotást.
A Magyar Filmdíjakról a Magyar Filmakadémia tagjai döntöttek szavazással.

Legjobb nagyjátékfilm:
Liza, a rókatündér, rendező: Ujj Mészáros Károly, producer: Major István

Legjobb rendező:
Ujj Mészáros Károly,  Liza, a rókatündér

Legjobb forgatókönyvíró
Köbli Norbert, Félvilág

Legjobb női főszereplő:
Balsai Móni, Liza, a rókatündér

Legjobb férfi főszereplő:
ifj. Vidnyánszky Attila, Veszettek

Legjobb női mellékszereplő:
Csákányi Eszter, Utóélet

Legjobb férfi mellékszereplő:
Kulka János, Félvilág

Legjobb tv-játékfilm:
Félvilág, rendező: Szász Attila, producerek: Lajos Tamás, Mink Tamás

Legjobb dokumentumfilm:
Drifter, rendező: Hörcher Gábor

Legjobb ismeretterjesztő film:
Vad Kunság - A Puszta rejtett élete, rendező: Mosonyi Szabolcs
   
Legjobb kisjátékfilm:
Betonzaj, rendező: Kovács István

Legjobb animációs film
Kojot és a szikla, rendező: Gauder Áron

Legjobb operatőr:
Nagy András, Félvilág
   
Legjobb vágó:
Czakó Judit,  Liza, a rókatündér

Legjobb hangmester
Balázs Gábor, Swing

Legjobb díszlet/látvány/jelmez:
Hujber Balázs, Bárdosi Ibolya, Liza, a rókatündér

Legjobb zeneszerző:
Tövisházi Ambrus, Csengery Dániel, Liza, a rókatündér

Legjobb smink-, fodrász- és maszkmester:
Horváth Csilla, Rácz Erzsébet, Kapás Nóra, Liza, a rókatündér

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Meghalt Alice Arlen, Oscar-díjra jelölt amerikai forgatókönyvíró
2016-03-03 12:51 |


Hetvenöt éves korában meghalt Alice Arlen amerikai forgatókönyvíró, akit Nora Ephronnal együtt jelöltek Oscar-díjra a Meryl Streep főszereplésével készült 1983-as Silkwood című életrajzi dráma forgatókönyvéért.
Férje, Michael J. Arlen író szerint Alice Arlen hétfőn halt meg Manhattanben, hosszan tartó betegség után - írta a BBC News.
A zsurnaliszta családba született Arlen maga is újságíróként kezdte pályafutását és filmszerkesztőként dolgozott New Yorkban, mielőtt Ephronnal közösen megírta a Karen Silkwood amerikai aktivista történetéről szóló film forgatókönyvét.
Silkwood egy plutóniumot gyártó üzemben dolgozott és rejtélyes körülmények között vesztette életét, amikor megpróbálta felderíteni a munkahelyén folyó szabálytalanságokat.
A Mike Nichols által rendezett filmet, amelyben Meryl Streepnek Kurt Russell és Cher volt a partnere, öt Oscar-díjra jelölték, ám végül egyetlen trófeát sem kapott az 1984-es Oscar-díjátadó gálán.
Arlen és Ephron közösen írták az 1989-es Cookie és a 2007-es Amikor minden változik című film forgatókönyvét is. Arlen életrajzokat is írt: a nagynénjéről, Alicia Pattersonról, a Newsday című New York-i lap alapítójáról szóló biográfiája augusztusban kerül a könyvesboltok polcaira.
Az ő nevéhez fűződik továbbá a Louis Malle rendezte Alamo Bay (1985) és a Kathryn Bigelow által filmvászonra álmodott Örvénylő vizeken (2000) című film forgatókönyve is.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Tapsviharral köszöntötték a Saul fia alkotóit Budapesten
2016-03-03 12:47 |


Tapsvihar fogadta a Saul fia Oscar-gála után hazatért alkotógárdáját szerdán a budapesti Toldi moziban tartott sajtótájékoztatón.
"Elért a szívünkhöz, hogy egy emberként szorított az ország a film sikeréért" - fogalmazott Sipos Gábor, a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjával kitüntetett Saul fia című film producere.
"Csodálatos érzés, hogy az emberek örülnek az Oscar-díjnak, és ők is a magukénak érzik" - fűzte hozzá Nemes Jeles László, a film rendezője. Röhrig Géza, a film főszereplője pedig arról beszélt, hogy nagyon megérintette az a sok üzenet, amit kapott: "Én már a díjátadó előtt úgy éreztem, hogy 15 millió Sauljaként vagyok ott". Őszintén szólt arról, hogy Hollywood nem az ő világa: "az Oscar-gála az idiotizmus orvosi esete". Az Oscar-díjátadón csak akkor ment vissza a Dolby Színház termébe, amikor a producerek jelezték, hogy már a legjobb idegen nyelvű film díjátadása következik. Addig átadta a helyét a "tartalék nézők" egyikének, akik azért várakoznak, hogy azonnal betöltsenek minden megüresedő széket.
Egy belső nézőpontot akartak bemutatni a filmben, "hogy megértsük az embert a holokausztban" - foglalta össze Nemes Jeles László a film esszenciáját. Felidézte: fontos visszajelzés volt számára, hogy Steven Spielberg filmrendező, akivel az Oscar-gála előtt és után is beszélgetett, fontos filmnek nevezte alkotását, és úgy értékelte, hogy a Saul fia hozzájárult a holokauszt kollektív emlékezetéhez. Spielberg azt is megjegyezte: nem sejtette, hogy olyan sokáig kell várni a Schindler listája után, mire egy ilyen film megszületik.
A rendező a hollywoodi díjátadóról elmesélte: egész este úgy érezte magát, mintha "módosult tudatállapotban" lett volna. Az Oscar-gála színpadára a protokoll szerint csak egyedül léphetett a legjobb idegen nyelvű film rendezőjeként, és mindössze 45 másodperce volt arra, hogy elmondja gondolatait az Oscar-szoborral a kezében.
A Saul fia több tucatnyi díjat kapott cannes-i bemutatkozása óta, az Egyesült Államokban is több fontos elismerést nyert el, az Oscar előestéjén a rendező az amerikai független filmdíjat, a Spirit Awardot is átvehette a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Mint mondta: a díjátadókon igyekezett mindig másként megfogalmazni a legfontosabb gondolatait. Az Oscar-gálán "a film szívéről" akart szólni, arról, hogy alkotásával azt akarta megmutatni, miként lehet "embernek maradni akkor is, ha már nincs remény".
Az eseményen elhangzott, hogy a Saul fiát Magyarországon már több mint 180 ezer néző látta, és jelenleg is 45 moziban játsszák országszerte, köztük 34 vidéki filmszínházban.
A film áprilisban különleges DVD és Blue-ray kiadásban is megjelenik számos extrával kiegészítve: szerepel majd a korongon a rendező és Erdély Mátyás operatőr audiokommentárja, több kimaradt jelenet és olyan GoPro-felvétel is, amely forgatás közben rögzítette a stáb munkáját. A lemezre Nemes Jeles László Türelem című kisjátékfilmje is felkerül.
Vági Zoltán, a film történész szakértője bejelentette: a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár elindítja a Saul gyermekei programot, amely az Auschwitz-Birkenauban meggyilkolt csaknem félmillió magyar áldozat közül a százezer gyermek nevét szeretné felkutatni, a program fővédnökségét Nemes Jeles László vállalta.
"Egy európai ország nem feledheti el a halottait" - fogalmazott Vági.
A történész emlékeztetett arra, hogy a film alkotói hatalmas tudásanyagot kutattak fel a Saul fia előkészítése közben, amit szeretnének megosztani a közönséggel közérthető, de tudományos igényű kötet formájában. A könyv egyik darabja lesz annak a Jelenkor Kiadónál megjelenő sorozatnak, amely a Saul fia történeti hátterét, a film keletkezését és témáját dolgozza fel.
Vági Zoltán hangsúlyozta: "bizonyos értelemben erkölcsi kötelességünk" , hogy magyarul is elérhetővé váljanak azok az auschwitzi krematórium mellett elrejtett feljegyzések, amelyeknek egyik szerzője a Sonderkommandó egykori tagja, a felkelés egyik szervezője.
A történész szerint vannak még fehér foltok a holokauszt feltárásában, és sajnálatos módon ezek a területek érintik Magyarországot. A Saul fia azonban sokat tett azért, hogy az Auschwitzban meggyilkolt halottak visszakerüljenek a nemzet emlékezetébe.
Nemes Jeles László elmondta, hogy bár elég nehéz az Oscar-díj, "van vagy négy kiló", nem foglalkoztatja, hogy a súlya nyomasztó lesz-e számára. "Berakjuk egy kis vitrinbe, remélhetőleg nem látom minden nap" - mondta.
A Saul fiával a holokauszt témájáról már mindet elmondott, amit el akart mondani, ezért erről nem készül több filmet forgatni. De a következő filmjeibe is hasonlóan nagy ambícióval fog belevágni, mint a Saul fiába. "Bölcsesség kell és szerencse", hogy hasonlóan sikeres filmet készítsen, de éppen ez az izgalmas" - tette hozzá.
Új filmje, a Sunset (Naplemente) előkészítése már folyik, a szereplőválogatásnál tartanak. Zabezsinszkij Éva, a produkció castingjának vezetője arról számolt be, hogy a határon túli, magyarok lakta területeken is kutatják a lehetséges szereplőket, és az elterjedt hírekkel ellentétben nemcsak amatőröket keresnek, hanem képzett színészeket is. "Világhírű színésznőt szeretnék csinálni egy magyar színésznőből" - tette hozzá mosolyogva a rendező.
A filmet, amely az első világháború előtt játszódik Budapesten, Magyarországon forgatja a rendező. Az Oscar-díj miatt új finanszírozási lehetőségek is megnyíltak a produkció előtt. A Sunset komoly támogatója a Saul fiát is finanszírozó Magyar Nemzeti Filmalap.
Nemes Jeles László ugyanakkor azt is megjegyezte: mivel egy-egy film fejlesztése, előkészítése hosszadalmas munka, tervei szerint egyszerre több munkán is dolgozik majd.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Filmhét - Ma kezdődik a 2. Magyar Filmhét
2016-03-01 17:15 |


Ma kezdődik a 2. Magyar Filmhét, amelynek keretében hat kategóriában 270 film versenyez a Magyar Filmdíjért keddtől vasárnapig a Cinema City MOM Parkban.
A versenyfilmek mellett Rófusz Ferenc Hoppimesék című animációs filmjét, Topolánszky Tamás Yvan Levél istenhez című kisjátékfilmjét, Novák Tamás a Rajk-perről és a hozzá kapcsolódó perekről szóló Cinema Inferno című dokumentumfilmjét vetítik, de Mosonyi Szabolcs Vad Kunság, a puszta rejtett élete című ismeretterjesztő munkáját és Fonyó Gergely két idősíkon futó, A Kőmajmok háza című tévéjátékfilmjét is láthatja majd a közönség.
A nemzetközi fesztiválsikerek között újra nagy vásznon lehet megnézni az Oscar-díjas Saul fiát, a Fehér Istent, A nagy füzetet, a Liza, a rókatündért vagy a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlant, a Megdönteni Hajnal Tímeát, az Argo 2 és a Coming Out című vígjáték mellett. Az elsőfilmesek közül Zomborácz Virág Utóélet című alkotása és Horváth Lili Szerdai gyerek című alkotása is látható majd.
A versenyprogramot plakátkiállítás, fiatal filmeseket bemutató szekció, szakmai és családi nap kíséri, a januárban elhunyt Zsigmond Vilmos világhírű operatőrre pedig Magyarországon eddig nem látott, forgatási teszt-polaroid képeiből szervezett kiállítással és a Fekete Dália című film vetítésével emlékeznek.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió

A Star Wars - Az ébredő Erő lett minden idők legnézettebb filmje Magyarországon
2016-03-01 17:10 |


A Star Wars legújabb epizódja megdöntötte minden idők legnézettebb és legnagyobb jegybevételt generáló filmjének magyarországi rekordját: Az ébredő erőt alig több mint tíz hét alatt mintegy 1,223 millió néző látta, akik csaknem kétmilliárd forintot hagytak a mozipénztárakban.
A sci-fi sorozat új epizódja az Avatart szorította le a magyar trónról: James Cameron 2009. decemberében bemutatott filmjéért csaknem 1,8 milliárd forintot fizetett ki valamivel több mint 1,220 millió néző - közölte a filmforgalmazó kedden.
Mivel a Star Wars hetedik epizódját még mindig játsszák a hazai mozik, az új rekord valószínűleg tovább fog nőni.
A film korábban megdöntötte már minden idők legjobb nyitóhétvégéjének rekordját a nézőszám és a bevétel tekintetében egyaránt, minden idők legjobb nyitónapját, ami egyben rekord napi nézőszám is volt, valamint a legjobb második napot is az Ébredő erő tudhatja magáénak, ami az előző napi nézőszámnál is jobban alakult.
A világ más pontjain is több új csúcsot állított fel a film: az európai piacon már a bemutató napján 14,1 millió dollárt (4,1 milliárd forintot), míg észak-amerikában az első napon 57 millió dollárt hozott, az első két napon összesen pedig 130 millió dollár bevételt generált, ami minden idők legjobb eredményének számít.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió


Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat

Állatos animáció győzte le a Deadpoolt az észak-amerikai mozikban
2016-03-08 15:10 |

Filmhét - Kiosztották a díjakat, a Liza, a rókatündér a legjobb film
2016-03-08 15:02 |

Meghalt Alice Arlen, Oscar-díjra jelölt amerikai forgatókönyvíró
2016-03-03 12:51 |

Tapsviharral köszöntötték a Saul fia alkotóit Budapesten
2016-03-03 12:47 |

Filmhét - Ma kezdődik a 2. Magyar Filmhét
2016-03-01 17:15 |

A Star Wars - Az ébredő Erő lett minden idők legnézettebb filmje Magyarországon
2016-03-01 17:10 |

6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja




SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink