odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-Bogdán Árpád filmjének világpremierje a Berlinálén
2018-01-25 13:27 |


Bogdán Árpád Genezis címmel készült második mozifilmjét meghívta a Berlinale, a világpremier február közepén lesz a nagy presztízsű 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Panorama Special válogatásában. Az új magyar filmek közül egyedül a Genezis képviseli hazánkat a Berlinale hivatalos programjában.
Bogdán Árpád új filmje a bűn, a megtisztulás és az újjászületés drámája. A Genezis történetének középpontjában egy roma kisfiú áll, akinek gyerekkora drasztikusan véget ér, amikor egy brutális támadásban elveszíti a családját. A munkájába temetkező sikeres ügyvédnő felettese nyomására elvállalja a rasszista gyilkosságsorozat egyik vádlottjának védelmét. A nyomozás során megismerkedik az ügyben tannúként résztvevő kisfiúval, és ez a találkozás mindkettejük életét gyökeresen megváltoztatja. Egy titokzatos kamaszlány is belekeveredik az ügybe, amikor sötét titkok derülnek ki a szerelméről.
A bibliai eredettörténet a társadalom legkülönbözőbb rétegeiből érkező emberek sorsán keresztül elevenedik meg, útjaik sosem kereszteznék egymást, ám sorsuk mégis összefonódik ennek a tragikus bűnténynek az árnyékában. A Genezis szereplői az egyetemes emberi értékek – az életbe vetett hit, a szolidaritás, a felelősség – mentén döntenek a sorsukról, így lehetőséget kapnak az újrakezdésre, egy új életre.
Bogdán Árpád számos színházi és filmes projektet követően Boldog új élet című mozifilmjével debütált, melyet több díjjal, köztük a legjobb elsőfilm díjával jutalmazott a Magyar Filmszemle 2007-ben; a nemzetközi premier a Berlinalén volt, ahol a zsűri elismerő oklevéllel méltatta. A Boldog új élet beutazta a világot, és mind a kritikusok, mind a közönség körében hatalmas sikert aratott.
 A Genezis a Mirage Film és a Focusfox koprodukciójában készült a Filmalap támogatásával, producere Taschler Andrea és Ferenczy Gábor. A film forgatókönyvét Bogdán Árpád jegyzi, a fejlesztés a ScriptEast nemzetközi forgatókönyv-fejlesztő workshop és a Filmalap közreműködésével zajlott.
Az operatőr Dobos Tamás (Apaföld, Lágy eső), a zeneszerző Víg Mihály, Tarr Béla állandó alkotótársa, a vágó Politzer Péter (Before Dawn, Fehér tenyér) volt. A főszerepekben Cseh Anna Marie (Fiatalság, A fény ösvényei), valamint Csordás Milán és Illési Enikő Anna amatőr színészek láthatók.
A Genezis a HungariCom forgalmazásában lesz látható április 12-től országszerte a mozikban, a magyarországi díszbemutató áprilisban lesz a Titanic Filmfesztiválon.

(forrás: Magyar Nemzeti Filmalap)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Berlinale - Öt újabb filmet hívtak meg a versenyprogramba a szervezők
2018-01-23 19:06 |


Öt újabb filmet hívtak meg a versenyprogramba a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál szervezői, így a programban szereplő 24-ből már 23 film ismert.
A filmfesztivál közleménye szerint újonnan meghívott film a bolgár-német-francia koprodukcióban készült Ága, a Fülöp-szigeteki Ang panahon ng halimaw (Az ördög idejében), a mexikói Museo, az amerikai Unsane és az amerikai-brit 7 Days in Entebbe című alkotás. Mindegyik film a fesztiválon lesz látható először. A filmmustra versenyprogramját február 15-én Wes Anderson Isle of Dogs (Kutyák szigete) című animációs filmje nyitja meg.
A Berlinale versenyprogramjában szereplő 24 film közül 19 indul az Arany és Ezüst Medve-díjért. 
Az Arany Medve-díjért verseng majd a korábban bejelentett filmek között a Joaquin Phoenix főszereplésével, Gus Van Sant rendezésében készült amerikai Don't Worry, He Won't Get Far on Foot, az ifj. Alekszej German rendezésében forgatott Dovlatov című orosz-lengyel-szerb film, az Eva a francia Benoit Jacquot-tól és az olasz-német-svájci Figlia mia című film.
Bucsi Réka új animációs filmje, a Solar Walk a Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában szerepel.
A Berlinale Special szekcióba is újabb filmeket hívtak meg, ennek programja hat alkotással bővült, köztük a német The Interpreter, a Usedom, a német-belga-olasz The Happy Prince és a svéd-német-dán Unga Astrid című filmekkel.
Az idei Berlinalét február 15 és 25. között rendezik meg, a teljes programot február 6-án mutatják be.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Két magyar filmet is bemutatnak a Berlini Filmfesztiválon a Kritikusok Hetén
2018-01-23 19:03 |


Az idei Berlini Filmfesztivál párhuzamos programjában, a Kritikusok Hetén lesz Lichter Péter és Máté Bori két filmjének, a játékfilm hosszúságú The Rubnak és a 2016. október 8. című rövidfilmnek a bemutatója.
A cannes-i és a velencei Kritikusok Hete mintájára létrehozott szekciót a Német Filmkritikusok Szövetsége indította el négy évvel ezelőtt, a Berlinale párhuzamos programjaként. A vetítéssorozat célja, hogy a filmek köré vitákat, beszélgetéseket szervezve dialógust indítsanak a filmesek, kritikusok és a nézők között. A szervezők ezért csak kevés filmet válogatnak a programba, idén 7 játékfilmet és 3 rövidfilmet - tájékoztatták a magyar filmek készítői közleményben az MTI-t.
Az idei válogatásban lesz a The Rub című kísérleti játékfilm nemzetközi premierje is, amely Lichter Péter második egész estés munkája. A tavaly bemutatott Fagyott május című avantgárd horrorfilm után a rendező Máté Borival közösen készített filmet William Shakespeare Hamletjéből.
A The Rub több száz, kézzel festett celluloidtekercs felhasználásával készült. A filmszalagokat az alkotók különböző módszerekkel roncsolták, például föld alá ásva és több hónapig rohasztva hoztak létre absztrakt formákat.
Az állami támogatás nélkül készült film főszereplő-narrátora Hajdu Szabolcs filmrendező volt, zeneszerzője pedig Horváth Ádám Márton. A The Rub létrejöttét a Magyar Nemzeti Filmalaphoz tartozó Filmarchívum is segítette kiselejtezett filmszalagokkal.
A filmet március 17-én mutatja be a budapesti Art+ Cinema, amelynek az előterében a festett filmszalagokat is megtekinthetik a nézők.
A Kritikusok Hetén szereplő másik magyar film, a 2016. október 8. című etűd szintén a rendezőpáros munkája. A 2016. október 8. a Népszabadság bezárásának állít emléket: a filmet a címben szereplő napon megjelent utolsó lapszám darabjaiból készítették. A rövid absztrakt alkotásnak a csehországi Jihlavában megrendezett neves dokumentumfilm fesztiválon volt a nemzetközi bemutatója.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Rekordszámú filmet vetítenek a 4. Magyar Filmhéten
2018-01-23 18:55 |


Február 7-én Szabó István 1979-ben készült Bizalom című filmjének digitalizált és felújított változatának vetítésével veszi kezdetét a 4. Magyar Filmhét. Szabó István 1944-ben játszódó filmje Koltai Lajos kameráján keresztül helyezte az arcokat történelmi megvilágításba. A Bizalom volt az első Szabó-film, melyet Oscar-díjra jelölt az Amerikai Filmakadémia.

Idén az alkotók minden korábbi évnél több filmet neveztek, így a 4. Magyar Filmhéten február 8-11.között a Corvin moziban öt kategóriában összesen 131 filmet láthat majd a közönség. Immár nyilvános az esemény programja - http://filmhet.hu/filmek. Mind a 18, a tavalyi évben bemutatott nagyjátékfilm lepereg majd, így a nézők újra nézhetik többek között a Kincsemet, a Testről és lélekről című Arany Medve díjas filmet, a Brazilokat, a Pappa Piát vagy az Aurora Borealist.

Az alkotók 76, a Mecenatúra program keretében támogatott filmet neveztek, összesen 59 dokumentumfilm, 4 tévéfilm, 21 kisjátékfilm, és 29 animáció szerepel az idei kínlatban. Köztük olyan különleges alkotásokat vetítenek majd, mint Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című megrázó erejű alkotása, az első magyar dokumentumfilm, mely a Sundance fesztivál versenyprogramjában szerepel, vagy Mosonyi Szabolcs Tiltott zóna – Harctéren a vadvilág című természetfilmje és Vitézy László Csandra szekere című televíziós munkája, mely Lakatos Menyhért önéletrajzi ihletésű művei alapján készült és megtörtént eseményeket dolgoz fel a cigányság legszegényebb rétegének mindennapjaiból. A kisjátékfilmek között szerepel Tóth Barnabás Van egy határ című alkotása, mely szintén igaz történet alapján készült és egy apa-fia vasfüggönyön keresztül való menekülését mutatja be, az animációk között pedig Gyulai Líviusz Egy komisz kislány naplója is versenyez.

A 3. Magyar Filmdíjak ünnepélyes díjátadóját a korábbi évekhez képest nem közvetlenül a Filmhét után, hanem később, március 11-én tartják. A Magyar Filmdíjakra nevezett alkotások közül a Filmakadémia tagjaitól legtöbb szavazatot kapott filmek és alkotók összesen 23 kategóriában versenyeznek majd.

(forrás: a fesztivál sajtóközleménye)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Kihirdették az Oscar-jelölteket - A legjobb öt idegennyelvű film között a Testről és lélekről is!
2018-01-23 17:37 | TomTom


Magyar idő szerint kedd délután 14 óra után jelentették be az idei Oscar-díjak jelöltjeit. Számunkra a legfontosabb, hogy megtörtént, amiben reménykedtünk: Enyedi Ildikó rendezése, a Testről és lélekről is ott szerepel a legjobb idegennyelvű filmek ötös listáján, vagyis a Saul fia és a Mindenki után zsinórban harmadszor nyerhet magyar alkotás. Érdekesség, hogy a kategória Golden Globe-nyertese, a német Sötétben nem került az öt jelölt közé
A legtöbb jelölést Guillermo del Toro filmje, A víz érintése kapta, mely összesen 13 kategóriában szerepel. A Dunkirk 8 szobrot nyerhet (Christopher Nolan neve most szerepel először a rendezők között), a nálunk a héten a mozikba kerülő Három óriásplakát Ebbing határában pedig 6-szoros jelölt. A rendezők között ott szerepel Greta Gerwig is, ezzel ő az Oscar történetében a kategória ötödik női jelöltje, és szintén itt van az eddig elsősorban komikusként ismert Jordan Peele is, akinek egyébként ez az első rendezése. Gerwiget és Peele-t egyaránt jelölték forgatókönyvíróként is, ahogy Guillermo del Toro-t is, sőt, Peele és del Toro háromszoros jelölt, hiszen ők producerként is jegyzik a legjobb film díjára is esélyes munkájukat - a Tűnj el! direktora pedig ezzel történelmet írt, ő az Akadémia történetében mindössze a harmadik személy, aki rendezői bemutatkozása kapcsán jelölést kapott ebben a három kategóriában.
Az Akadémia szemlátomást el akarta kerülni a két évvel ezelőtti felháborodási hullámot, és kifejezetten ügyeltek a színesbőrű jelöltekre: Daniel Kaluuya, Denzel Washington, Mary J. Blige és a már tavaly is jelölt Octavia Spencer neve is szerepel a legjobb színészek között. Először jelöltek nőt az operatőrök között, Rachel Morrison a Mudbound fényképezéséért kaphatja meg a díjat.
Nagy  és kellemes meglepetés a Tűnj el! négy jelölése, köztük a legjobb film kategóriájában, a Szárnyas fejvadász 2049 5 nominációja (Roger Deakins 14. jelölését válthatja végre Oscarra), a Logan- Farkas szerepeltetése a legjobb adaptált forgatókönyvek között, és a Rögtönzött szerelem említése a legjobb eredeti forgatókönyvek mezőnyében. Meglepő, hogy a pár hete a legjobb vígjtáki főszereplő Golden Globe-jával jutalmazott James Franco innen most kimaradt (talán némi összefüggésben nemrég kipattant állítólagos zaklatási botrányával), hogy Martin McDonagh neve nem szerepel a rendezők között, és hogy Spielberg díjesélyes produkciója, A Pentagon titkai mindössze két jelölést kapott, a legjobb film és Meryl Streep révén a legjobb női főszereplő kategóriájában.
Íme a jelöltek teljes listája, a díjakat március 4-én adják át.

Legjobb film:
Szólíts a neveden (Call Me by Your Name) - hazai bemutató: február 8.
A legsötétebb óra - már a mozikban!
Dunkirk - már kölcsönözhető!
Tűnj el! - már kölcsönözhető!
Lady Bird - hazai bemutató: március 1.
Fantomszál (Phantom Thread) - hazai bemutató: február 1.
A Pentagon titkai (The Post) - hazai bemutató: február 22.
A víz érintése (The Shape of Water) - hazai bemutató: február 22.
Három óriásplakát Ebbing határában  - hazai bemutató: január 25.

Legjobb rendező:
Paul Thomas Anderson, Fantomszál (Phantom Thread)
Guillermo del Toro, A víz érintése (The Shape of Water)
Greta Gerwig, Lady Bird
Christopher Nolan, Dunkirk
Jordan Peele, Tűnj el!

Legjobb férfi főszereplő:
Timothée Chalamet, Szólíts a neveden (Call Me by Your Name)
Daniel Day-Lewis, Fantomszál (Phantom Thread)
Daniel Kaluuya, Tűnj el!
Gary Oldman, A legsötétebb óra
Denzel Washington, Roman J. Israel, Esq.

Legjobb női főszereplő:
Sally Hawkins, A víz érintése (The Shape of Water)
Frances McDormand, Három óriásplakát Ebbing határában
Margot Robbie, Én, Tonya (I, Tonya) - hazai bemutató: február 1.
Saoirse Ronan, Lady Bird
Meryl Streep, A Pentagon titkai (The Post)

Legjobb férfi mellékszereplő:
Willem Dafoe, Floridai álom - már a mozikban!
Woody Harrelson, Három óriásplakát Ebbing határában
Richard Jenkins, A víz érintése (The Shape of Water)
Christopher Plummer, A világ összes pénze - hazai bemutató: január 25.
Sam Rockwell, Három óriásplakát Ebbing határában

Legjobb női mellékszereplő:
Mary J. Blige, Mudbound
Allison Janney, Én, Tonya (I, Tonya)
Lesley Manville, Fantomszál (Phantom Thread)
Laurie Metcalf, Lady Bird
Octavia Spencer, A víz érintése (The Shape of Water)

Legjobb eredeti forgatókönyv:
Emily V. Gordon & Kumail Nanjiani, Rögtönzött szerelem
Jordan Peele, Tűnj el!
Greta Gerwig, Lady Bird
Guillermo Del Toro és Vanessa Taylor, A víz érintése (The Shape of Water)
Martin McDonagh, Három óriásplakát Ebbing határában

Legjobb adaptált forgatókönyv:
James Ivory, Szólíts a neveden (Call Me by Your Name)
Scott Neustadter & Michael H. Weber, A katasztrófaművész (The Disaster Artist)
Scott Frank & James Mangold és Michael Green, Logan - Farkas - már kölcsönözhető!
Aaron Sorkin, Elit játszma - már a mozikban!
Virgil Williams és Dee Rees, Mudbound

Legjobb animációs film:
Bébi úr - már kölcsönözhető!
The Breadwinner
Coco - már a mozikban
Ferdinánd - már a mozikban
Loving Vincent - már a mozikban

Legjobb idegennyelvű film:
A Fantastic Woman (Chile)
The Insult (Libanon)
Szeretet nélkül (Nyeljubov) (Oroszország) - hazai bemutató: február 1.
Testről és lélekről (Magyarország) - már kölcsönözhető!
A négyzet (Svédország) - már a mozikban

Legjobb operatőr:
Roger Deakins, Szárnyas fejvadász 2049
Bruno Delbonnel, A legsötétebb óra
Hoyte van Hoytema, Dunkirk
Rachel Morrison, Mudbound
Dan Laustsen, A víz érintése (The Shape of Water)

Legjobb vágás:
Paul Machliss és Jonathan Amos, Nyomd, bébi, nyomd - már kölcsönözhető!
Lee Smith, Dunkirk
Tatiana S. Riegel, Én, Tonya (I, Tonya)
Sidney Wolinsky, A víz érintése (The Shape of Water)
Jon Gregory, Három óriásplakát Ebbing határában

Legjobb látvány és díszlet:
Sarah Greenwood, Katie Spencer, A szépség és a szörnyeteg - már kölcsönözhető!
Dennis Gassner, Alessandra Querzola, Szárnyas fejvadász 2049
Sarah Greenwood, Katie Spencer, A legsötétebb óra
Nathan CrowleyGary Fettis, Dunkirk
Paul Denham Austerberry,  Shane Vieau és Jeff Melvin, A víz érintése (The Shape of Water)

Legjobb jelmez:
Jacqueline Durran, A szépség és a szörnyeteg
Jacqueline Durran, A legsötétebb óra
Mark Bridges, Fantomszál (Phantom Thread)
Luis Sequeria, A víz érintése (The Shape of Water)
Consolata Boyle, Viktória királynő és Abdul - még a mozikban, kölcsönözhető február 8-tól

Legjobb smink és haj:
Kazuhiro Tsuji, David Malinowski és Lucy Sibbick, A legsötétebb óra
Daniel Phillips és Lou Sheppard, Viktória királynő és Abdul
Arjen Tuiten, Az igazi csoda - már a mozikban!

Legjobb filmzene:
Carter Burwell, Három óriásplakát Ebbing határában
Alexandre Desplat, A víz érintése (The Shape of Water)
Jonny Greenwood, Fantomszál (Phantom Thread)
John Williams, Star Wars: Az utolsó Jedik - még a mozikban!
Hans Zimmer, Dunkirk

Legjobb betétdal:
Mary J. Blige, Raphael Saadiq és Taura Stinson: Mighty River, Mudbound
Sufjan Stevens
: Mystery of Love, Szólíts a neveden (Call Me by Your Name)
Kristen Anderson-Lopez és Robert Lopez: Remember Me, Coco
Lonnie R. Lynn és Diane Warren: Stand up for Something, Marshall
Benj Pasek és Justin Paul: This is Me, A legnagyobb showman - már a mozikban!

Legjobb hangkeverés:
Julian Slater, Tim Cavagin és Mary H. Ellis, Nyomd, bébi, nyomd
Ron Bartlett, Doug Hemphill és Mac Ruth, Szárnyas fejvadász 2049
Mark Weingarten, Gregg Landaker és Gary A. Rizzo, Dunkirk
Christian Cooke, Brad Zoern és Glen Gauthier, A víz érintése (The Shape of Water)
David Parker, Michael Semanick, Ren Klyce és Stuart Wilson, Star Wars: Az utolsó Jedik

Legjobb hangvágás:
Julian Slater,Nyomd, bébi, nyomd
Mark Mangini és Theo Green, Szárnyas fejvadász 2049
Richard King és Alex Gibson, Dunkirk
Nathan Robitaille és Nelson Ferreira, A víz érintése (The Shape of Water)
Matthew Wood és Ren Klyce, Star Wars: Az utolsó Jedik

Legjobb vizuális effektusok:
John Nelson, Gerd Nefzer, Paul Lambert és Richard R. Hoover, Szárnyas fejvadász 2049
Christopher Townsend, Guy Williams, Jonathan Fawkner és Dan Sudick, A Galaxis őrzői vol. 2 - már kölcsönözhető!
Stephen Rosenbaum, Jeff White, Scott Benza és Mike Meinardus, Kong: Koponya-sziget - már kölcsönözhető!
Ben Morris, Mike Mulholland, Neal Scanlan és Chris Corbould, Star Wars: Az utolsó Jedik
Joe Letteri, Daniel Barrett, Dan Lemmon és Joel Whist, A majmok bolygója - Háború - már kölcsönözhető!

Legjobb dokumentumfilm:
Abacus: Small Enough to Jail
Faces Places
Icarus
Last Men in Aleppo
Strong Island

Legjobb rövid dokumentumfilm:
Edith + Eddie
Heaven is a Traffic Jam on the 405
Heroin(e)
Knife Skills
Traffic Stop

Legjobb animációs rövidfilm:
Dear Basketball
Garden Party
Lou
Negative Space
Revolting Rhymes

Legjobb rövidfilm:
Dekalb Elementary
The Eleven O'Clock
My Nephew Emmett
The Silent Child
Watu Wote / All of Us

(forrás: IMDb)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Átadták az Arany Glóbuszokat - Négy díjat kapott a Három óriásplakát Ebbing határában
2018-01-08 12:22 | TomTom


Helyi idő szerint vasárnap este adták át a Hollywoodi külföldi újságírók díjait, az Arany Glóbuszokat. Az estén nem csupán a zaklatások elleni tiltakozásul viselt fekete ruhák kapcsán kerültek középpontba a nők, hanem a díjazásoknál is: a tévésorozatoknál a Hatalmas kis hazugságok tarolt, a filmeknél pedig a nálunk január 25-én mozikba kerülő Három óriásplakát Ebbing határában. Martin McDonagh rendezésének főhőse egy anya, aki megelégelve, hogy a rendőrség képtelen megtalálni lánya gyilkosát, három hirdetőtáblát állít fel az országút mellett, hogy ezeken hívja fel a figyelmet a szervek tehetetlenségére. A film összesen négy díjat nyert, a legjobb dráma mellett övé lett a legjobb forgatókönyv, Frances McDormand a legjobb drámai színésznő, Sam Rockwell pedig a legjobb mellékszereplő. Greta Gerwig rendezése, a nálunk március 1-től látható Lady Bird lett a legjobb vígjáték, főszereplője, Saoirse Ronan pedig a legjobb vígjátéki színésznő. A legtöbb díjra jelölt, hét kategóriában is szereplő A víz érintése végül csak két szobrot kapott, Alexandre Desplat zenéje mellett a rendezőt, Guilermo del Torót jutalmazták. A férfi főszereplők között a várakozásoknak megelelően Gary Oldman nyert Winston Churchill megformálásáért, illetve meglepetésre A katasztrófaművészt íróként és rendezőként is jegyző James Franco. Az idegennyelvű filmek között a nagy esélyes, A négyzet helyett Fatih Akin munkája, a Sötétben lett a győztes - mindkét cím ott szerepel az Oscar kilenctagú szűkített listáján is, a Testről és lélekről mellett.
A televíziós mezőnyben a Hatalmas kis hazugságok tarolt, a legjobb minisorozatnak járó mellett három további díjat kapott, Nicole Kidman, Alexander Skarsgard és Laura Dern alakítását is elismerték. A legjobb drámai sorozat A szolgálólány meséje lett, a legjobb vígjáték-széria pedig  a The Marvelous Mrs. Maisel lett, és mindkettő főszereplője, Elisabeth Moss illetve Rachel Brosnahan is megkapta a legjobb színésznő díját a saját kategóriájában. A vígjátékok között Aziz Ansari és Sterling K. Brown, a minisorozatok mezőnyében pedig Ewan McGregor alakítását díjazták.

Íme a díjazottak teljes listája, a nyerteseket aláhúzással jelöltük:

Filmes kategóriák:

Legjobb film - Dráma:
Szólíts a neveden (Call Me by Your Name) - hazai bemutató: február 8.
Dunkirk - már kölcsönözhető!
A Pentagon titkai (The Post) - hazai bemutató: február 22.
A víz érintése (The Shape of Water) - hazai bemutató: február 22.
Három óriásplakát Ebbing határában (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) - hazai bemutató: január 25.

Legjobb film - Musical vagy vígjáték:
Én, Tonya (I, Tonya) - hazai bemutató: február 1.
Lady Bird - hazai bemutató: március 1.
A katasztrófaművész (The Disaster Artist)
Tűnj el! - már kölcsönözhető!
A legnagyobb showman - már a mozikban

Legjobb rendező:
Guillermo del Toro, A víz érintése (The Shape of Water)
Martin McDonagh, Három óriásplakát Ebbing határában (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)
Christopher Nolan, Dunkirk
Ridley Scott, A világ összes pénze (All the Money in the World) - hazai bemutató: január 25.
Steven Spielberg, A Pentagon titkai (The Post)

Legjobb színész - Dráma:
Timothée Chalamet, Szólíts a neveden (Call Me by Your Name)
Daniel Day-Lewis, Fantomszál (Phantom Thread) - hazai bemutató: február 1.
Tom Hanks, A Pentagon titkai (The Post)
Gary Oldman, A legsötétebb óra (Darkest Hour) - hazai bemutató: január 18.
Denzel Washington, Roman J. Israel, Esq.

Legjobb színésznő - Dráma:
Jessica Chastain, Elit játszma - már a mozikban
Sally Hawkins, A víz érintése (The Shape of Water)
Frances McDormand, Három óriásplakát Ebbing határában (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)
Meryl Streep, A Pentagon titkai (The Post)
Michelle Williams, A világ összes pénze (All the Money in the World)

Legjobb színész - Musical vagy vígjáték:
Steve Carell, A nemek csatája (Battle of the Sexes)
Ansel Elgort, Nyomd, bébi, nyomd - már kölcsönözhető!
James Franco, A katasztrófaművész (The Disaster Artist)
Hugh Jackman, A legnagyobb showman
Daniel Kaluuya, Tűnj el!

Legjobb színésznő - Musical vagy vígjáték:
Judi Dench, Viktória királynő és Abdul - még a mozikban
Helen Mirren, The Leisure Seeker
Margot Robbie, Én, Tonya (I, Tonya)
Saoirse Ronan, Lady Bird
Emma Stone, A nemek csatája (Battle of the Sexes)

Legjobb férfi mellékszereplő:
Willem Dafoe, Floridai álom (The Florida Project) - hazai bemutató: január 18.
Armie Hammer, Szólíts a neveden (Call Me by Your Name)
Richard Jenkins, A víz érintése (The Shape of Water)
Christopher Plummer, A világ összes pénze (All the Money in the World)
Sam Rockwell, Három óriásplakát Ebbing határában (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)

Legjobb női mellékszereplő:
Mary J. Blige, Mudbound
Hong Chau, Kicsinyítés (Downsizing) - hazai bemutató: január 11.
Allison Janney, Én, Tonya (I, Tonya)
Laurie Metcalf, Lady Bird
Octavia Spencer, A víz érintése (The Shape of Water)

Legjobb forgatókönyv:
Guillermo Del Toro és Vanessa Taylor, A víz érintése (The Shape of Water)
Greta Gerwig, Lady Bird
Liz Hannah
és Josh Singer, A Pentagon titkai (The Post)
Martin McDonagh, Három óriásplakát Ebbing határában (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)
Aaron Sorkin, Elit játszma

Legjobb animációs film:
Bébi úr - már kölcsönözhető!
The Breadwinner
Coco - már a mozikban
Ferdinánd - már a mozikban
Loving Vincent - már a mozikban

Legjobb idegennyelvű film:
A Fantastic Woman (Chile)
First They Killed My Father (Kambodzsa)
Sötétben (Aus dem Nichts) (Németország / Franciaország) - hazai bemutató: március 8.
Szeretet nélkül (Nyeljubov) (Oroszország) - hazai bemutató: február 1.
A négyzet (Svédország / Németország / Franciaország) - már a mozikban

Legjobb eredeti filmzene:
Carter Burwell, Három óriásplakát Ebbing határában (Three Billboards outside Ebbing, Missouri)
Alexandre Desplat, A víz érintése (The Shape of Water)
Jonny Greenwood, Fantomszál (Phantom Thread)
John Williams, A Pentagon titkai (The Post)
Hans Zimmer, Dunkirk

Legjobb betétdal:
Home, Ferdinánd
Mighty River, Mudbound
Remember Me
, Coco
The Star, The Star
This Is Me
, A legnagyobb showman

Televíziós kategóriák

Legjobb tévésorozat - Dráma:
The Crown
Trónok harca - már kölcsönözhető!
A szolgálólány meséje (The Handmaid’s Tale)
Stranger Things
Rólunk szól
(This Is Us)

Legjobb tévésorozat – Vígjáték vagy musical:
Feketék fehéren (Black-ish)
The Marvelous Mrs. Maisel
Master of None
SMILF
Will & Grace

Legjobb minisorozat vagy tévéfilm:
Hatalmas kis hazugságok - már kölcsönözhető!
Fargo
Viszály: Bette és Joan
(Feud: Bette and Joan)
The Sinner
A tó tükre
(Top of the Lake: China Girl)

Legjobb színész tévésorozatban - Dráma:
Jason Bateman, Ozark
Sterling K. Brown, Rólunk szól (This Is Us)
Freddie Highmore, The Good Doctor
Bob Odenkirk
, Better Call Saul
Liev Schreiber, Ray Donovan

Legjobb színésznő tévésorozatban - Dráma:
Caitriona Balfe, Outlander - Az idegen (Outlander)
Claire Foy, The Crown
Maggie Gyllenhaal, Fülledt utcák (The Deuce)
Katherine Langford, 13 Reasons Why
Elisabeth Moss, A szolgálólány meséje (The Handmaid’s Tale)

Legjobb színész tévésorozatban – Vígjáték vagy musical:
Anthony Anderson, Feketék fehéren (Black-ish)
Aziz Ansari, Master of None
Kevin Bacon, I Love Dick
William H. Macy, Shameless - Szégyentelenek (Shameless)
Eric McCormack, Will & Grace

Legjobb színésznő tévésorozatban – Vígjáték vagy musical:
Pamela Adlon, Jobb idők (Better Things)
Alison Brie, GLOW
Rachel Brosnahan, The Marvelous Mrs. Maisel
Issa Rae
, Bizonytalan (Insecure)
Frankie Shaw, SMILF

Legjobb színész minisorozatban vagy tévéfilmben:
Robert De Niro, Hazugságok mágusa (The Wizard of Lies)
Jude Law, Az ifjú pápa (The Young Pope)
Kyle MacLachlan, Twin Peaks
Ewan McGregor, Fargo
Geoffrey Rush, Géniusz (Genius)

Legjobb színésznő minsorozatban vagy tévéfilmben:
Jessica Biel, The Sinner
Nicole Kidman, Hatalmas kis hazugságok
Jessica Lange, Viszály: Bette és Joan (Feud: Bette and Joan)
Susan Sarandon, Viszály: Bette és Joan (Feud: Bette and Joan)
Reese Witherspoon, Hatalmas kis hazugságok

Legjobb férfi mellékszereplő tévésorozatban, minisorozatban vagy tévéfilmben:
David Harbour, Stranger Things
Alfred Molina, Viszály: Bette és Joan (Feud: Bette and Joan)
Christian Slater, Mr. Robot
Alexander Skarsgard, Hatalmas kis hazugságok
David Thewlis, Fargo

Legjobb női mellékszereplő tévésorozatban, minisorozatban vagy tévéfilmben:
Laura Dern, Hatalmas kis hazugságok
Ann Dowd, A szolgálólány meséje (The Handmaid’s Tale)
Chrissy Metz, Rólunk szól (This Is Us)
Michelle Pfeiffer, Hazugságok mágusa (The Wizard of Lies)
Shailene Woodley, Hatalmas kis hazugságok

(forrás: IMDb)
hozzászólás | nyomtatható verzió


Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat

Bogdán Árpád filmjének világpremierje a Berlinálén
2018-01-25 13:27 |

Berlinale - Öt újabb filmet hívtak meg a versenyprogramba a szervezők
2018-01-23 19:06 |

Két magyar filmet is bemutatnak a Berlini Filmfesztiválon a Kritikusok Hetén
2018-01-23 19:03 |

Rekordszámú filmet vetítenek a 4. Magyar Filmhéten
2018-01-23 18:55 |

Kihirdették az Oscar-jelölteket - A legjobb öt idegennyelvű film között a Testről és lélekről is!
2018-01-23 17:37 |

Átadták az Arany Glóbuszokat - Négy díjat kapott a Három óriásplakát Ebbing határában
2018-01-08 12:22 |

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
4%
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
27%
A Grand Budapest Hotel
14%
Kódjátszma
15%
A mindenség elmélete
5%
Sráckor
10%
Whiplash
26%
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink